Toţi marii actori ai scenei româneşti, dar şi mii de oameni simpli s-au adunat ieri în foaierul Teatrului Naţional din Bucureşti pentru a-i aduce un ultim omagiu marelui dispărut.
Mii de oameni au venit să-i aducă un ultim omagiu marelui actor Ştefan Iordache, depus ieri în foaierul Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), între orele 9.00 şi 14.00. Atrăgea atenţia de cum intrai în incintă, expusă chiar în faţa sicriului, coroana de flori pe care scria „Aşteaptă-mă! Mihaela“. Era coroana pregătită de soţia artistului, profesorul universitar Mihaela Tonitza-Iordache. Mulţi participanţi recunoşteau că sunt copleşiţi în faţa acestui gest de iubire extremă.
După încheierea slujbei funerare, oficiată de episcopul Bucureş tiului, Vicenţiu Ploieşteanul, sicriul a fost scos din incintă, şi cei peste o mie de oameni care umpluseră scările Teatrului Naţional de o parte şi de alta l-au aplaudat minute în şir pe regretatul artist.
Au fost ultimele aplauze pentru Ştefan Iordache, condus astfel pe ultimul drum de toţi cei care l-au iubit, admirat şi respectat. Mulţi nu-şi puteau stăpâni lacrimile, tineri sau bătrâni, bărbaţi sau femei, persoane ilustre sau necunoscute.
„Am rămas singur“
La catafalcul marelui Ştefan Iordache au trecut toţi marii actori ai scenei şi filmului românesc: actori, regizori (Andrei Blaier, Geo Saizescu, Dan Piţa), critici de teatru şi film (Manuela Cernat, Cristina Modreanu, Magda Mihăilescu, Ludmila Patlanjoglu). Actorii sosiţi erau din toate generaţiile, de la vârstnicul Ion Lucian, care n-a mai fost văzut de mult în public, până la actori tineri ca Mihai Bisericanu şi Zoltan Octavian Butuc.
O prezenţă constantă, în garda catafalcului şi până la plecarea maşinii mortuare, a fost actorul Marius Stănescu, ultimul căruia Ştefan Iordache i-a „năşit“ fiica, pe nume Ştefania. Sanda Ladoşi, cu care maestrul a cântat într-un duet celebru, Dan Bittman, Iuliana Marciuc-Posea (purtând o coroană de flori), membrii formaţiei Iris au venit, la rându-le, la Teatrul Naţional. Cântăreţi precum Margareta Pâslaru şi Cornel Constantiniu (în cârje, depunând un mare efort) erau şi ei prezenţi.
„Am rămas singur“, ne-a spus, cu vocea gâtuită de emoţie, un alt mare actor, Mitică Popescu, a cărui carieră a fost strâns legată de cea a marelui dispărut. Refuzând orice consolare, actorul a insistat: „Acum zece ani mi-am pierdut nevasta. Acum mi-am pierdut cel mai bun prieten“. Partener cu Iordache în „Alex şi Morris“, Mitică Popescu îşi aminteşte că ultima oară au dus spectacolul la Festivalul de la Buzău, iar luna viitoare urmau să-l prezinte în faţa publicului din Vaslui.
Politicienii au trimis coroane de flori
Au strălucit însă prin absenţă, deşi a început campania electorală, oamenii politici şi oficialităţ ile (preşedintele Băsescu şi Senatul României au fost reprezentaţi prin coroane de flori). Au lipsit şi directorul TNB, Ion Caramitru, aflat la München, şi subsecretarul de stat din Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), actorul Demeter Andras Istvan, aflat la Vatican, şi ministrul Adrian Iorgulescu. MCC a fost reprezentat de o minidelegaţie cu coroane de flori.
Opoziţia a fost reprezentată de fostul preşedinte Iliescu şi de preşedintele PSD Mircea Geoană.
O prezenţă discretă a fost, spre sfârşitul ceremoniei, Virgil Măgureanu, fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), în mână cu un buchet de flori.
Actorul va fi înmormântat, astăzi, la Gruiu
După îndepărtarea maşinilor din cortegiul funerar spre comuna Gruiu, unde astăzi, după ora 13.00, va avea loc înmormântarea marelui actor, peretele din dreapta intrării Teatrului Naţional a rămas tapetat cu numeroasele coroane de flori aduse cât timp sicriul a poposit aici, înşirate de-a lungul zidului, semn al ultimului omagiu adus de cei care l-au iubit.
"Duminică, dis-dedimineaţă, Dumnezeu i-a acoperit pe români cu frig. A fost un semn că Ştefan Iordache s-a stins.", Mircea Albulescu, actor "Uitaţi-vă în jur, la această mare de oameni, şi o să vă daţi seama de ce era cel mai iubit dintre actori. E tot ce pot să vă spun.", George Ivaşcu, actor "Ce pot să spun… Vorbe, vorbe, vorbe, cum ar fi spus Hamlet. Era un om pe care puteai conta şi în artă, şi în viaţă.", Ilinca Tomoroveanu, actriţă
TRISTEŢE MULTĂ. Gheorghe Dinică, ştergându-şi o lacrimă
DURERE. Mitică Popescu, tot mai singur
RECULEGERE. Victor Rebengiuc, copleşit de regrete