Într-un contrast profund cu scenele oribile de săptămâna trecută de la Khan Sheikhun, unde 87 de oameni au murit într-un atac chimic și imaginile oribile cu copii traumatizați sau morți au făcut turul internetului și al televiziunilor, au apărut zilele acestea imagini cu Prima Doamnă a Siriei înconjurată de copii.
Dacă privești conturile de pe rețelele de socializare ale familiei președintelui sirian, Bashar al-Assad, vei fi consternat să observi fotografii și scene ca și când totul în Siria este perfect, nimic nu s-a întâmplat. Asma Assad, soția președintelui, a postat fotografii foarte reușite, profesioniste, din vizitele ei, discuțiile și întâlnirile la care participă.
O fotografie postată miercuri o arată pe Asma Assad cu elevi care au cele mai bune rezultate din clasă. O alta o arată cu un bebeluș plângânf, în brațe, la spitalul din Damasc, de Ziua Internațională a Femeii. Toate postările au hashtagul #teiubim Asma și are 120.000 de urmăritori. Dar multe persoane i-au spus „bolnavă”, „criminală”, „înșelătoare” în comentariile pe care le-au postat pe Twitter. Unul a descris-o pe doamna Assad ca „târfa aflată de partea diavolului”, altul i-a urat să putrezească în iad.
Un expert britanic pe problema siriană, Andrew Tabler, care a lucrat cu Prima Doamnă între anii 2001-2008, spune că aceste conturi de social media arată „o reallitate paralelă” a vieții într-un oraș și într-o țară devastată de război. El a declarat pentru Fox News: „Se vede indiferența și insensibilitatea la cel mai înalt nivel. Cred că este pe deplin conștientă de ce se întâmplă și asta te faci să-ți vină rău”.
Testările care au avut loc la fața locului, în Khan Sheikhun, au stabilit prezența gazului sarin sau a unei substanțe similare, a anunțat Consiliul de Securitate a ONU.
În una dintre fotografii, Prima Doamnă vorbea cu copiii la o școală din Irak, acum câteva săptămâni. O mare diferență față de fotografiile cu copiii răniți grav, aflați pe patul de spital din Khan Sheikhun, oraș controlat de rebeli și bombardat de armata siriană fidelă lui Bashar al- Assad.
Într-o postare de acum 18 săptămâni, Asma spunea: „Cea mai importantă realizare după atâția ani este că acum copiii ne pot auzi, pot vorbi cu noi, ne pot înțelege”.
În timp ce soțul ei este considerat dictator și se cere judecarea lui pentru crime de război, Asma Assad, care s-a născut la Londra și a crescut în Acton, a descris reacțiile lumii față de ceea ce se întâmplă în Siria ca fiind propagandă.
Pe contul de Instagram, ea a scris, în limba arabă: „Președinția Republicii Arabe Siriene afirmă că ceea ce a făcut America este un act iresponsabil și reflectă un orizont îngust, o vedere limitată, o orbire politică și militarp față de realitate și o continuare a propagandei care hrănește aroganța regimului american”, scrie Daily Mail.
Asma are cetățenie dublă - siriană și britanică. Părinții ei, ambii sunniți musulmani, s-au mutat din Siria la Londra, în anii 1950, astfel încât tatăl ei, medic, să poată învăța și lucra la Cromwell Hospital.
Asma a fost educată la o școală ce aparține bisericii anglicane și și-a petrecut primii 25 de ani de viață în Londra, iar cei care o cunoșteau spun că avea valori liberale occidentale.