SOROS VREA O MINI-UNIUNE EUROPEANĂ în Balcani. Ce i se pregăteşte României dacă UE se dezintegrează
- Ovidiu Drug ă
- 23 iunie 2018, 09:11
Uniunea Europeană e pe punctul să se destrame, dar George Soros nu renunță la construcțiile supra-statale. Ultima sa propunere este constituirea unei Uniuni Balcanice. Ce se ascunde în spatele acestei noi propuneri a sforarului șef al lumii, încercăm să deslușim în cele ce urmează. Oare nu cumva planul Europei cu două viteze capătă alte semnificații?
Soros spune că ideea i-a venit după ce a aflat că guvernele de la Atena și Skopje au ajuns, după 25 de ani, la un acord cu privire la numele Fostei Republici Yugoslave Macedonia, „În fapt, compromisul istoric la care s-a ajuns, cu privire la redenumirea țării Republica Macedoniei de Nord, (...) deschide pentru liderii Europei și ai Statelor Unite ale Americii posibilitatea de a pregăti un viitor sigur pentru Balcani, o realizare care ar ajuta stabilitatea pe întregul continent.”
Ca principal argument pentru refacerea Yugoslaviei, într-o formă restrânsă și aflată practic la cheremul structurilor internaționale, Soros aduce problemele de securitate. După ce spune că dezintegrarea violentă a Yugoslaviei a fost numai ultima pagină dintr-o istorie plină de masacre, Soros constată că, în ultimii ani, țările din regiune s-au îndreptat spre Uniunea Europeană și NATO. „Slovenia și Croația sunt deja membre ale UE. Serbia și Muntenegru sunt candidate, iar Albania ar putea urma. Acum, că disputa privind numele țării e pe cale de a fi rezolvată, ar putea urma și Macedonia de Nord.”
Soros afirmă că suportul Uniunii Europene și al Statelor Unite ale Americii pentru aspirațiile pro-occidentale ale popoarelor din regiune este foarte important, întrucât există și alte puteri care vor să-și impună interesele în Balcani. „Statele Unite și Europa nu sunt singurele interesate de regiune. Rusia a declarat clar că va interveni dacă interesele sale sunt amenințate, mai ales dacă este vorba de o potențială aderare la NATO. A existat, de altfel, o încercare ratată de puci în 2016 în Muntenegru. Mai mult, președintele turc Recep Tayip Erdogan, își face simțită prezența în fiecare stat din zonă, iar China a devenit cel mai mare investitor.”
Foarte important este însă alt aspect. Soros crede că această construcție balcanică ar putea ajuta Uniunea Europeană. „ Unele dintre cele mai mari probleme ale UE vin din partea țărilor care au aderat în 2004- lunga dispută teritorială dintre Sloveni și Croația, prezența militară turcă în Cipru, și, poate cel mai semnificativ, acțiunile antidemocratice ale Poloniei și Ungariei. Președintele francez Emmanuel Macron a spus luna trecută că nicio aderare nu va fi posibilă până când Uniunea Europeană nu se reformează. ”
Deși nu o spune explicit, planul lui George Soros pare să vizeze nu numai o mini Uniune Europeană de mâna a doua pentru micile popoare din Balcanii de Vest, ci și un plan de rezervă pentru cazul în care Bruxelles-ul pierde controlul și UE se dezintegrează. Este, dacă vreți, vechea idee a Europei cu două viteze. În cazul unei dezintegrări a UE, Germania și Franța vor constitui nucleul dur al primei Europe, adunând în jurul lor țări în care populația nu este vehement împotriva multiculturalismului promovat de Bruxelles. România, Bulgaria și Grecia ar urma în acest caz să se alăture unei Uniuni Europene de rang doi, în vreme ce Polonia, Ungaria și, probabil, Cehia ar fi lăsate deoparte ca pedeapsă pentru lipsa de subordonare pentru interesele globaliștilor.