Este SOROS un om cu SUFLET MARE? Sau un DEMAGOG periculos

Este SOROS un om cu SUFLET MARE? Sau un DEMAGOG periculos

Soros, este perceput ca un om periculos, un demagog de stânga cu inimă de...aur. Graţie a 32 de miliarde dolari transferate la Open Society, a făcut bineînţeles, o serie de lucruri bune, dar şi un număr poate mai mare de lucruri rele. Cel puţin aşa îl percep cei care îi urmăresc acţiunile îndeaproape.

Pentru a dezbate complet dacă George Soros, 87 de ani, cetăţean american de origine maghiară (care şi-a renegat rădăcinile neamului schimbându-şi numele pentru a se salva de nazişti), apoi naturalizat american, este un filantrop illuminat sau un periculos uneltitor, un speculant fără scrupule sau un geniu al finanţelor, n-ar fi suficientă o carte.

Graţie celor 32 de miliarde de dolari transferaţi de-a lungul anilor ''Fundaţiei pentru o societate deschisă'' şi  numeroaselor sale filiale, a făcut în mod sigur un anume număr de lucruri bune şi un număr şi mai mare de lucruri rele şi foarte rele.

Printre lucrurile bune, e bine de amintit contribuţia dată la căderea comunismului în Europa de Est prin intermediul ajutoarelor date la Solidarnosc, mişcării dizidentului Sakharov şi Cartei 77, un ajutor decisiv revoluţiei trandafirilor în Georgia, generoase finanţări pentru copiii săraci din Statul New York şi din Africa, fondarea de organizaţii nonguvernamentale pentru promovarea democraţiei şi drepturilor omului în zeci de ţări totalitare.

Printre cele rele, speculaţiile fără prejudecăţi împotriva lirei engleze şi a monedelor din Malaezia şi Thailanda care au dus la pierderea de sume enorme pentru naţiunile respective; o veninoasă campanie împotriva Israelului prin intermediul fundaţiei şi a organizaţiilor favorabile boicotului, care neagă până şi drepturile ţării de a se apăra; interferenţele oculte în politica diferitelor ţări ( Italia, România, chiar şi Ungaria sau Polonia), cu obiective diferite de cele urmate de guvernele respective. Mai mult, se bate şi pentru liberalizarea marijuanei şi a sinuciderii asistate.

Toată activitatea sa publică a fost inspirată de o ideologie de stânga, care a indus pe conservatorii americani să-l considere ''cel mai periculos demagog de stânga care acţionează în State'': în fapt, a investit milioane în campania împotriva lui George Bush, căruia îi reproşa războiul total împotriva terorismului, a finanţat generos atât pe Obama cât şi pe Hillary Clinton şi se bate pentru o completă liberalizare a imigraţiei. Este în plus un înverşunat adversar al lui Trump. În numeroasele sale scrieri, s-a autodefinit câteodată ''o figură mesianică'', cu un ego afişat peste măsură, egoul omului de pe locul 19 în lume ca bogăţie.

Acum susţine, potrivit editorialistului Livio Caputo (Opinii), diferite teze controversate: că Europa este ameniţată de atacul Rusiei, China a depăşit până la urmă America (teza cea mai neliniştitoare), ca ne aflăm în pragul unei noi crize financiare ca aceea din 2008. Să sperăm că măcar în acest caz, omul, care graţie intuiţiei sale a câştigat cu hedge funds (fonduri de investiţii) zeci de miliarde de dolari, să comită o greşeală. Şi totuşi, acţiunile sale filantropice de-a lungul anilor nu pot fi puse într-un con de umbră, fiind numit totodată şi "Regele darnic al societăţilor civile".