Premierul Orban s-a luat la trântă cu Soros supărând o lume întreagă, stricându-le socotelile în ceea ce privesc finanţările ONG-urilor deloc transparente care, au scopuri NU totdeauna "ortodoxe". Lupta este acerbă între Soros şi Soros-ONG-uri deoarece cei care le conduc vor avea probleme, iar Orban, tot mai sigur pe el are convingerea că va distruge această reţea împânzită peste tot în lume.
Săptămânile trecute, ştirea potrivit căreia este posibilă aprobarea legii anti-ONG (pe care unii o consideră o normă ''contra personam''), a dezlănţuit o reacţie a lumii universitare şi a celor care susţin ascocierile. Mii de persoane ieşiseră în stradă la Budapesta pentru a preveni lansarea acestor norme. Norme care potrivit criticilor ar face regimul lui Orban şi mai represiv, regim deja acuzat de a-şi fi arogat puteri constituţionale.
Orban, care este luat la ţintă şi de câţiva lideri europeni privind comportamentul său naţionalist, a răspuns astfel: ''Ungaria nu este şi n-a fost niciodată anti-europeanaă. Dimpotrivă, guvernul adoptă o adevărată poziţie europeană, protejează actualul tratat european, inclusiv repartizarea originară a competenţelor dintre statele membre şi Bruxelles''.
Foarte dure cuvintele lui Orban despre Soros, definit ca un ''speculant financiar'' care dictează orientările Bruxellesului şi hotărăşte în ce direcţie trebuie să se mişte Europa, în timp ce liderii instituţionali de la Bruxelles ''se închină'' în faţa lui.
Soros, 86 de ani, dispune de un patrimoniu personal de câteva miliarde de dolari, câştigaţi între anii '80 şi '90 graţie activităţilor speculative asupra lirei sterline. O mare cantitate de bani care, potrivit ''teoreticienilor complotului'', îi foloseşte în toată lumea pentru a finanţa societăţi, grupuri politice şi asociaţii pentru realizarea unei societăţi mixte între autohtoni şi migranţi, consideraţi de el drept ''o bogăţie''.