Prin urmare, unde se ducea avea un portret sinistru. Ideea că un bătrân de 90 de ani manevrează planeta mie mi se pare de un comic uriaș, dar, pe de altă parte, văd că e o idee care prinde și pentru că dă explicații inexplicabilului“. Cu alte cuvinte, nu acțiunile lui George Soros sunt problema, ci mintea îngustă a celor care văd conspirații peste tot. Despre ce e vorba ne explică tot domnul Andrei Pleșu în aceeași discuție purtată cu Florin Negruțiu pe o televiziune de știri: “E vorba și de un nivel al unei categorii de populație, care se amuză să afle secrete.

Tot ce este o țesătură ocultă pare interesant și pare plauzibil, altfel eplicticos. Pe de altă parte, cei care lansează teoriile, dar și mulți dintre cei care le preiau și le difuzează, sunt oameni care, întrucât au o teorie despre dedesubturi, se cred mult mai inteligenți decât cei care nu au o asemenea teorie. Adică, genul care spun: Auzi, ce vezi și ce crezi tu… Ascultă-mă pe mine! E altfel! Și există o voluptate a penumbrelor, a rădăcinilor obscure, care are același succes cum au filmele de groază, cum au filmele cu bătăi”.

N-aș vrea să rup spusele domnului Soros de contextul lor românesc. Domnul Pleșu are dreptate când spune că unii politicieni, dornici să-și scape pielea, îl folosesc pe George Soros ca sperietoare… Dar, oare, chiar este atât de nevinovat acest miliardar filantrop care se apropie de venerabia vârstă de 89 de ani? Ceea ce uită să ne spună domnul Pleșu este că George Soros este văzut ca o amenințare nu numai în înapoiatul Est al Europei, dar și printre susținătorii președintelui Trump sau printre susținătorii Brexit-ului. De altfel, nici acțiunile domnului Soros nu sunt chiar atât de nevinovate pe cât lasă domnul Pleșu să se înțeleagă. Nu neapărat că George Soros controlează planeta, dar se străduiește serios să o pună pe traiectoria dorită. N-am să reiau vechile acuzații, n-am să vă vorbesc nici despre speculațiile care îl leagă pe miliardarul american de deținătorii unor averi fabuloase…

Am făcut această lungă introducere pentru a vă aduce ultimele informații despre acțiunile „filantropice” ale lui George Soros. V-ați întrebat cumva de ce gălăgioasa echipă ONG-istă a lui Soros e atât de tăcută în ultima vreme la noi în țară? O posibilă explicație ar fi că s-au cam terminat banii… Nu e vorba că bătrânul miliardar ar trece printr-o jenă financiară, dar pare să aibă probleme mult mai grave și mai importante de rezolvat, cum ar fi Brexitul. Potrivit ziarului online Euobserver, publicat de ONG-ul cu același nume, „Comisia Europeană păstrează secrete detaliile discuțiilor dintre comisarul european Pierre Moscovici, fostul premier britanic Tony Blair și miliardarul american de origine maghiară George Soros, despre un al doilea referendum pe tema Brexit”. Ca răspuns la cererea Euobserver de a i se permite accesul la informații, Comisia a afirmat că pentru a proteja procesul de luare a deciziilor, UE trebuie să „redacteze” (cenzureze) informațiile date publicității.

Acesta să fie „valul fără precedent de transparență” pe care și-l asumă Comisia? Care o fi fost marele secret în discuțiile purtate în ianuarie la faimosul forum economic mondial de la Davos, de cenzura a acoperit cu negru un e-mail despre tema discuțiilor dintre cei trei, exact cum făcea cenzura sovietică în ce privește scrisorile trimise nevestelor de soldații de pe front? Demersul Euobserver de a obține părea, de altfel, de la început sortit eșecului. Încă din luna ianuarie, un jurnalist maghiar de la o televiziune pro-guvernamentală a încercat să afle ceva despre conținutul misterioasei reuniuni. A pus o întrebare la una din conferințele de presă zilnice ale comisiei UE. Fără nicio jenă, un purtător de cuvânt al comisiei a răspuns că nu va comenta "cu privire la numeroasele contacte care au loc la Davos", dar a susținut că, în premieră, Comisia Juncker a condus "un val fără precedent de transparență", dezvăluind în mod constant când comisarii s-au întâlnit cu grupuri de interese. "Totul este în lumina zilei pentru ca toți să vadă și să formeze o opinie", a declarat la acea vreme purtătorul de cuvânt. În realitate, întâlnirile lui Moscovici cu Blair și Soros nu au fost trecute pe pagina web a comisarului nici la trei luni după ce au avut loc.

Ca să nu cădem în patima teoriet conspirației, să vedem, pentru început, ce informații publice avem despre interlocutorii lui Soros la secreta discuție. Pierre Moscovici este responsabil pentru afacerile economice și financiare din UE și mare susținător al progresismului.S-a afirmat nu o dată ca un mare  adversar al populiștilor și al ieșirii Marii Britanii din UE. Fostul premier britanic Tony Blair este și el împotriva plecării din UE și un susținător vocal al unui al doilea referendum – numit votul poporului. De altfel, Blair și Soros au lucrat în mod consecvent pentru a împiedica Brexit. Blair a lansat o declarație comună cu fostul lider irlandez Bertie Ahern în care a îndemnat Regatul Unit să organizeze așa-numita "Vot popular" sau al doilea referendum asupra Brexit-ului.

De asemenea, Blair l-a consiliat, potrivit dezvăluirilor presei internaționale, pe președintele francez Emmanuel Macron cu privire la modalitățile de a împiedica Marea Britanie să părăsească UE. Tema centrală- UE nu ar trebui să ofere niciun fel de concesii tocmai pentru a forța guvernul britanic să renunțe în totalitate la Brexit. La rândul său, George Soros a făcut ce știe mai bine, a băgat mâna în buzunar. Potrivit ziarului britanic "The Daily Telegraph", Soros a finanțat campania "Remain" (anti Brexit) prin fundațiile sale. Tot bietul nabab american a mai băgat 400 000 de lire sterline și în fundația Best for Britain, care și-a asumat misiunea de a " trezi țara” și a-i convinge pe britanici „că Brexit nu este o afacer încheiată. Că nu este prea târziu să oprim Brexit ".

E vorba aici de vreo teorie a conspirației? Sau de informații,  e drept riguros cenzurate, că anumiți oameni (cercuri de interese) fac eforturi, mai mult sau mai puțin oculte, pentru a întoarce rezultatul unui vot popular? Cine spune că sumele imense investite de Soros pentru a împinge democrația pe făgașul dorit sunt mai puțin nocive decât mult-trâmbițatele interferențe rusești? Știu că, indiferent de informațiile pe care vi le-am prezentat (și care pot fi verificate de oricine cunoaște cât de cât o limbă străină de circulație internațională), unii dintre dumneavoastră vor rămâne fideli ideii că Soros e doar un țap ispășitor pentru toate problemele lumii. Mie unuia, acest lucru îmi amintește de un lord englez care declara pe vremuri: ”În cursul lungii mele cariere, s-a întâmplat ca un discurs să-mi schimbe concepțiile despre un anumit subiect, votul-niciodată!”