Evenimentul Zilei > Politica > Cel mai curios deputat. Vrea să afle de la miniștri: Ce e cu „salvarea neagră” din România. Care e prognoza meteo pentru octombrie și noiembrie. Care este rezerva de umiditate a solului
Cel mai curios deputat. Vrea să afle de la miniștri: Ce e cu „salvarea neagră” din România. Care e prognoza meteo pentru octombrie și noiembrie. Care este rezerva de umiditate a solului

Cel mai curios deputat. Vrea să afle de la miniștri: Ce e cu „salvarea neagră” din România. Care e prognoza meteo pentru octombrie și noiembrie. Care este rezerva de umiditate a solului

Pentru că, în calitate de deputat, are dreptul de le pune întrebări miniștrilor, pesedistul Sorin Iacoban și-a luat rolul în serios. A formulat de la începutul mandatului nu mai puțin de 195 de întrebări și interpelări, 8 doar în ultima ședință de plen. Numai că, unele dintre temele sale, sunt de-a dreptul hilare

Ploi reci cad fără oprire peste jumătate din țară. Localități întregi sunt sub ape, la Galați e chiar cod roșu de inundații, sute de oameni au fost evacuați. De la tribuna Parlamentului, în urmă cu doar două zile, deputatul PSD Sorin Avram Iacoban îi cere ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, să-i spună cât de afectat este solul României după seceta din vară. „Care este deficitul de umiditate din sol? (….) Din informațiile pe care le aveți deficitul de umiditate va putea fi recuperat până la începerea sezonului rece?”, întreabă deputatul Iacoban, cerând răspuns scris.


„Aceste produse sunt sigure?”

În aceeași zi, respectiv pe 11 octombrie, Iacoban îi cere ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, să-i spună dacă produsele promovate de Herbalife sunt considerate medicamente și dacă ajută la tratarea unor afecțiuni. Tot ministrul ar trebui să-i spună ce efecte secundare au aceste produse și dacă dau dependență. „Aceste produse pot fi considerate produse «   sigure  »?”, mai întreabă Iacoban. Tot ministrul Sănătății este întrebat despre „otrava” din băuturile răcoritoare.

Poluarea din Iași

N-a scăpat de interpelare nici ministrul de Interne, Dragoș Tudorache. De la el, Sorin Iacoban vrea să afle „dacă s-au făcut cercetări cu privire la sursa zvonului public extrem de periculos” că pe străzile din România circulă o salvare neagră care răpește copii. „Au fost identificați cei care au declanșat această psihoză națională?”, întreabă Iacoban. De la Tudorache, deputatul mai vrea să afle care este bugetul ministerului pentru pregătirea scrutinului electoral din 11 decembrie, câți angajați ai MAI vor fi detașați pentru operațiuni electorale și care este metodologia de intervenție a MAI în momentul în care s-ar semnala infracțiuni cu specific electoral. Întrebări legitime, numai că Ministerul de Interne dă astfel de informații din propria inițiativă la fiecare scrutin electoral.

Ministra Mediului, Cristiana Palmer n-a scăpat nici ea. „Care este prognoza meteo pentru lunile octombrie și noiembrie 2016? Dacă se estimează fenomene meteo severe și unde. La această întrebare vă rugăm ca în răsunsul dumneavoastră să vă referiți la prognoza pe toată țara și apoi particularizat pe regiunea Moldovei”, i-a cerut deputatul PSD ministrei Mediului, la sfârșitul lunii septembrie. Amuzant este că Palmer are termen să-i răspundă până pe 18 octombrie.

Deputat de Iași, Iacoban i-a mai cerut ministrei Mediului să-i spună și „când s-au făcut ultimele analize cu privire la calitatea aerului din Iași?”, pentru că cetățenii s-au plâns că aerul inspirat nu ar avea calitatea necesară.

„Dacă vine un cutremur de peste 7 grade?”

Doctorand la Facultatea de Mecanică, deputatul PSD Sorin Iacoban vrea să afle strategia MAI în cazul unui cutremur de peste 7 grade pe Richter. „Există procedură pentru solicitare de ajutor internațional atât pentru căutare supraviețuitori cât și pentru un ajutor în alimente și lichide vitale sau medicamente?”, întreabă deputatul. Sorin Avram Iacoban s-a făcut remarcat în 2014, când a postat pe contul personal de Facebook o fotografie falsificată cu o zvastică nazistă lipită pe fruntea candidatului ACL de atunci la Președinție, Klaus Iohannis. Deputatul PSD de Iași s-a ales cu plângere penală atunci.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.