Sorin Grindeanu a vorbit despre „interesul cinic” al PSD: „Acum vin și votează moțiunea noastră”

Sorin Grindeanu. Sursa foto. EVZ

PSD ar avea mai mult de câștigat, din punct de vedere electoral, dacă i-ar menține pe Florin Cîțu și pe liberali la guvernare.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că acesta ar fi fost „interesul cinic” al PSD. Aflați la guvernare, liberalii se erodează politic, din ce în ce mai tare, în vreme ce social-democrații creșteau din opoziție, denunțând public gafele guvernului.

Sorin Grideanu susține, însă, că acest moment a trecut, iar PSD are în plan, cu adevărat, demiterea lui Florin Cîțu de la Palatul Victoria.

„Nu pot să-l contrazic pe dl. Dîncu (cel care a prezentat acest scenariu, al menținerii lui Florin Cîțu la guvernare – n. red.). Dacă vorbim cinic, avem interesul să-l ținem cât mai mult. Dar etapa asta a fost depășită, lucrurile sunt atât de degradate. Eu sunt aproape convins că marți va trece moțiunea”, a spus Sorin Grindeanu pentru SpotMedia.

Liderul PSD a precizat că are rezerve, însă, față de parlamentarii USR PLUS. În opinia sa, este posibil ca aceștia să nu se țină de cuvânt și să nu voteze moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu.

„Eu stiu că duminică e un congres la USR PLUS. Patru ani de zile USR și PNL au zis de ciuma roșie, acum vin și votează moțiunea noastră. Am un semn de întrebare. PSD+USR+AUR ar fi 50 de voturi peste minimum necesar, ceea ce e totuși o majoritate destul de largă”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Dacian Ciolos, Dan Barna

Moțiunea PSD va fi votată marți

PSD a depus, la începutul acestei săptămâni, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu. Aceasta urmează să fie dezbătută joi, 30 septembrie, în Parlament, iar marți, 5 octombrie să fie votată, conform calendarului stabilit de Birourile Permanente ale celor două camere.

În acest moment, Guvernul Cîțu este vizat de două moțiuni de cenzură, una depusă de USR PLUS și AUR, iar cea de-a doua de PSD.

Marţi, magistrații CCR au admis, cu unanimitate de voturi, sesizarea premierului privind existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Guvern, pe tema acestei moțiuni. Chiar și așa, magistrații au transmis, printr-un comunicat de presă că aceasta trebuie dezbătută și votată cât mai repede.

În ciuda recomandării CCR, votul a fost amânat de Parlament până la apariția motivării oficiale. În acest context, parlamentarii urmează să voteze, cu prioritate, moțiunea celor de la PSD.

PNL a demarat acțiunea de cumpărare a voturilor din Parlament

Pe de altă parte, Florin Cîțu, ales de curând și președinte al PNL, insistă să rămână în funcție, la Palatul Victoria. Liberalii au dat startul negocierii cu parlamentarii din toate partidele, inclusiv AUR, pentru a-i convinge să nu voteze moțiunea de cenzură.

„Cei care vor să dea astăzi Guvernul jos aruncă ţara în haos. Eu cred că există şi parlamentari responsabili în Parlament şi cu aceia vom discuta care pun mai presus interesul românilor în faţa celui personal sau cel de partid”, a explicat Florin Cîţu.

Cine sunt responsabilii care votează în interesul guvernului

Experiențele din trecut au arătat că parlamentarii așa zis responsabili sunt cei dispuși să-și negocieze votul pentru funcții, contracte sau alte beneficii. de regulă aceștia lipsesc, invocând tot felul de motive, de la votul pe moțiune, uneori chiar cu acordul liderilor de partid.

Pentru identificarea parlamentarilor „responsabili”, dispuși să susțină guvernul, PNL a înființat două echipe de negociere. Acestea sunt formate din Lucian Bode, Raluca Turcan, Dan Vîlceanu, Florin Roman, Virgil Popescu, Gigel Ştirbu, Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu, Marcel Vela, Monica Anisie şi Nicolae Ciucă.

Negociatorii au la dispoziție aproape o săptămână pentru a-i identifica și convinge pe deputații și senatorii dispuși să le accepte ofertele și să pună umărul la menținerea lui Florin Cîțu în fruntea Executivului.