Ministrul Educaţiei insistă asupra ideii că şcolile trebuie să se închidă ultimele şi să se deschisă primele, întrucât educaţia „stă la baza tuturor lucrurilor”, dar nu exclude un scenariu roşu din toamnă.
Ministrul Educației a subliniat faptul că specialiștii au în vedere evoluția epidemiologică și că sunt pregătiți pentru orice fel de scenariu cu privire la valul 4.
Noul an școlar va începe pe data de 13 septembrie, cu prezență fizică, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Totuși, oficialul din guvern nu exclude ca scenariile din trecut – galben și roșu să se aplice din nou, dacă valul 4 de COVID-19 va lua mare amploare.
„Dacă vom avea o evoluție nesperată din punct de vedere epidemiologic, avem pregătite scenariile de funcţionare. Vorbim despre praguri pe care o să le reconfirmăm la începutul lunii septembrie, după ce vom şti deja care este evoluţia epidemiologică, printr-un ordin comun de ministru al ministrului educației și ministrului sănătății”, a declarat Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu: „Școlile trebuie să se închidă ultimele şi să se deschidă primele”
Ministrul Educației a dat asigurări că sunt pregătiți pentru orice fel de scenariu din toamnă, si spune: „Vom susține aceleași scenarii sau chiar o ridicare a nivelului până la care elevii pot participa la școală cu prezență fizică”, a afirmat ministrul. „Prima variantă este să rămânem pe aceeași variantă cunoscută a scenariilor roșu, galben, verde”, a menționat Sorin Cîmpeanu.
„Vaccinarea este singurul act care ne poate ajuta să punem punct acestei crize sanitare. Toate celelalte măsuri sunt importante: păstrarea unei distanţe adecvate, purtarea măştii de protecţie, aerisirea spaţiilor de învăţământ, respectarea normelor de igienă.
Sunt măsuri importante, necesare, dar ele ne ajută doar să ţinem sub control evoluţia pandemiei, nu să o oprim”, a afirmat ministrul la Liceul Româno-Finlandez.
Profesorii şi elevii care se vor vaccina au imunitatea asigurată până pe 13 septembrie
Şi continuă: „Cei care se vaccinează acum, fie că vorbim de bunici, de părinţi, de profesori, de elevi vor avea imunitatea asigurată în data de 13 septembrie, atunci când dorim să începem şcoala cu prezenţă fizică pentru toţi elevii. Este un aspect esenţial nu numai pentru stoparea pierderilor educaţionale, care au fost foarte mari şi neuniform distribuite, care necesită timp pentru recuperare, mult timp, dar şi pentru evitarea tulburărilor emoţionale, de comportament, care din păcate sunt din ce în ce mai prezente în şcolile din România, ştiut fiind faptul că socializarea te ajută să eviţi aceste tulburări emoţionale şi te ajută să eviţi eşecul şcolar”, relatează Agerpres.