Frontul Naţional (FN) din Franţa a atins în apropierea alegerilor europene cel mai înalt nivel al său de popularitate, în condiţiile în care 34% dintre francezi spun că sprijină ideile partidului de extremă dreaptă, potrivit unui sondaj de opinie TNS Sofres publicat astăzi.
Pe de altă parte, 59% sunt împotriva propunerilor majore ale FN, printre care respingerea imigraţiei, conform rezultatelor acestui studiu publicat de “France Info", “Le Monde" şi “Canal+", preluat de agenția spaniolă EFE.
De când Marine Le Pen a preluat conducerea formaţiunii, înlocuindu-l pe tatăl său, Jean-Marie Le Pen, în 2011, adeziunea populaţiei a crescut necontenit: 22% în momentul respectiv, 31% în 2012, 32% în 2013 şi 34% în prezent.
În fapt, 58% dintre subiecţi au o opinie favorabilă despre Marine Le Pen, conform acestui sondaj de opinie realizat între 30 ianuarie şi 3 februarie pe un eşantion reprezentativ de 1.021 de persoane.
Creşte în special percepţia că preşedinta FN “înţelege problemele zilnice ale francezilor" şi “are idei noi pentru soluţionarea problemelor" ţării, a explicat directorul general al TNS Sofres, Edouard Lecerf.
Liderul extremei drepte franceze nu a reuşit însă nici pe departe să-i convingă pe francezi în legătură cu două dintre cele mai semnificative puncte ale programului său în perspectiva alegerilor din luna mai pentru Parlamentul European: ieşirea Franţei din zona euro şi “prioritatea naţională", de exemplu, în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, adaugă EFE.
Există un paradox Marine Le Pen, comentează la rândul său Le Monde, preluat de Agerpres. Imaginea sa se normalizează iar electoratul UMP este din ce în ce mai sedus. În acelaşi timp însă un subiect din doi estimează că Frontul Naţional “reprezintă un pericol pentru democraţie în Franţa" şi cele două propuneri fundamentale ale FN, ieşirea din zona euro şi “prioritatea naţională", sunt respinse în bloc, conform publicaţiei franceze.
Potrivit studiului, 64% dintre subiecţi se opun renunţării la moneda unică europeană, iar 29% sunt în favoarea unei astfel de măsuri. Totodată, 72% se opun aplicării principiului “priorităţii naţionale", în timp ce 24% sprijină respectarea acestuia.
Într-o primă reacţie după publicarea acestui sondaj de opinie, ministrul francez al muncii Michel Sapin a recunoscut că este “îngrijorat" mai ales de “motivul" pentru care a crescut numărul celor ce aderă la ideile FN. Într-un interviu pentru postul de radio “France Info", Sapin l-a criticat pe preşedintele Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP), Jean-François Copé, considerând că “are acelaşi limbaj" şi îi validează discursul.