Posibilul aflux de imigranțil români și bulgari a condus la o creștere a popularității ideii, în rândul britanicilor, ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, scrie Daily Mail.
Un nou sondaj de opinie arată că peste 50% din populație ar dori ca Marea Britanie să rupă legăturile cu Bruxelles-ul, un procentaj scăzut, record, de doar 33% dintre britanici susținând rămânerea în interiorul Uniunii Europene.
Această diferență este cea mai mare înregistrată vreodată într-un sondaj din cele realizate la cererea publicației Mail on Sunday, în ultimii ani, pe tema „Înăuntru sau în afara UE”. Rezultatele contrastează cu rezultatele unui sondaj similar realizat în iunie, care arăta doar cu 1% mai mare numărul celor care doreau părăsirea Uniunii - 45% se pronunțau pentru ieșire și 44% pentru rămânerea în blocul comunitar.
Trei din 10 britanici spun că sosirea imigranților din România și Bulgaria după Anul Nou îi determină să spună „da” ieșirii din UE, dacă s-ar organiza un referendum pe această temă. Problema a condus și la o creștere a popularității liderului UKIP, Nigel Farage. Partidul său are 16% din opțiunile electoratului, în fața liberal-democraților, care au 11%, dar în urma laburiștilor care au 35% și a conservatorilor cu 31%.
Nivelul îngrijorării determinate de venirea românilor și bulgarilor este subliniat și între cele 16 îngrijorări, care mai cuprind pe lângă imigrație, locurile de muncă, bunăstarea și independența Scoției. Imigrația este pe primul loc - 29% dintre respondenți susținând că aceasta este cea mai mare temere a lor, pe locul doi fiind costul vieții, cu 17%, economia cu 15%, datoria publică cu 13% și șomajul cu 8%.
Cea mai mare îngrijorare legată impactul sosirii imigranților este cea legată de modul în care școlile vor face față suprapopulării. O majoritate covârșitoare de 77% spun că presiunea asupra școlilor este cea mai mare frică a lor. La capitolul imigrație - urmează acordarea ajutoarelor sociale, tensiuni în comunitate, creșterea numărului cerșetorilor și scăderea salariilor pentru cetățenii britanici.
Același sondaj relevă, totuși, că și lucrătorii britanici au o parte din vină. Circa 45% spun că firmele britanice care angajează români și bulgari în locul britanicilor nu pot fi acuzate de nimic, pentru simplul fapt că imigranții muncesc mai mult.