Evenimentul Zilei > Actualitate > SONDAJ IMAS: USL a căzut sub pragul de 50%
SONDAJ IMAS: USL a căzut sub pragul de 50%

SONDAJ IMAS: USL a căzut sub pragul de 50%

USL a căzut sub pragul de 50% în preferinţele alegătorilor. Scorul său, cel mai scăzut din 2011, este de 49,2%, relevă un sondaj IMAS efectuat în luna decembrie, la cererea ziarului "Adevărul".

Deşi este pe primul loc în preferinţele electoratului, trendul USL este descrescător. PDL este la 21,5%, în creştere cu patru procente faţă de măsurătoarea precedentă a IMAS, de la începutul lui noiembrie, în care avea 17,6%.
USL a pierdut 3% în două luni
În barometrul IMAS publicat la începutul lunii noiembrie, USL era cotată la 52%, în uşoară scădere faţă de toamna lui 2010, când PSD şi PNL adunau 58% din opţiunile de vot.
Dacă acest trend descrescător se va menţine, USL, a cărei miză este să obţină majoritatea de cincizeci plus unu în Parlamentul viitor, ar putea avea serioase probleme. De obţinerea majorităţii parlamentare depinde pretenţia USL de a propune Palatului Cotroceni un premier din rândurile sale după alegerile din 2012. Or, în contextul în care preşedintele PSD, Victor Ponta, a exclus orice colaborare cu UDMR, nu are nimic bun de spus despre UNPR şi ironizează ideea de a se alia cu Partidul Poporului sau PRM, o scădere sub 50% ar crea USL o mare problemă: aceea că nu ar avea cu cine să formeze majoritatea în Parlament, după alegerile din 2012.
PSD nu crede în IMAS
Întrebat ce crede despre cifra de 49% trecută în dreptul USL, senatorul PSD Dan Şova a răspuns: „Nu mi se pare corectă. Şi nici realistă. Dar asta ca să nu fiu prea dur şi să spun că e o făcătură. Pot spune că mă pricep la sondaje şi, dacă le-a ieşit aşa, nu l-au făcut în mod serios. Şi există şi o explicaţie deontologică a acestui fapt: lipsa de onestitate, minciuna. Îmi pare rău că se folosesc institute de sondare ca să se mintă".
Dan Şova susţine că scorul adevărat al USL este de 55-60% . „Dacă IMAS vrea să facă un sondaj naţional pe un eşantion de 1041 de persoane, atunci marja de eroare nu e de +/-3%, ci de +/-30%. Dacă cineva vrea să facă un sondaj naţional pe un eşantion de 1041 de persoane e o chestiune absolut neserioasă. În sondajele în care USL are 55-60%, eşantionul este de peste 11 mii de persoane. Se poate vedea asta şi în ultimul sondaj realizat la comanda Soros", a declarat Dan Şova.
PNL tratează cu reţinere sondajul
Liberalii au tratat cu reţinere sondajul IMAS. „Nu l-am văzut, dar l-am văzut pe cel al Avangarde, în care USL are 63%", a declarat vicepreşedintele liberal Relu Fenechiu. Senatorul Teodor Meleşcanu a reacţionat şi el cu prudenţă, spunând că firesc ar fi ca sondajele să înregistreze o creştere considerabilă a USL, dar că, atâta timp cât nu a văzut acest sondaj specific, ar fi hazardat să se pronunţe.
PRM trece pragul de jos
Alte evoluţii de consemnat ar fi cea a PRM, care, cu 6,4%, se situează confortabil deasupra pragului parlamentar. Partidul Poporului, formaţiunea lui Dan Diaconescu, ar obţine 11,8% din voturi, în scădere cu aproape 3%. Peste pragul electoral trece, cu emoţii, şi UDMR, cu 5,7%.
Sondajul relevă un număr ridicat de indecişi, 22%, în timp ce alţi 14% spun că nu ar vota.


CITIŢI ŞI:

  • Sondaj IMAS: USL a scăzut până la 52%. Apetit mai ridicat al românilor pentru vot
  • Traian Igaş susţine că USL a coborât la 45% în sondaje
  • Sondaj IMAS: USL- 42%, PDL 28%