EXCLUSIV: Victor Ponta și Crin Antonescu s-au prăbușit în sondaje

EXCLUSIV: Victor Ponta și Crin Antonescu s-au prăbușit în sondaje

SONDAJ CSOP Crin Antonescu şi Victor Ponta scad vertiginos în preferinţele electoratului. O cercetare efectuată în luna decembrie 2011 relevă un top al încrederii îngrijorător pentru cei doi.

O clasă politică ai cărei lideri nu depăşesc niciunul 25% din încrederea populaţiei, un interese extrem de redus al publicului faţă de politică, o opoziţie care are sub 50% şi Crin Antonescu scăzând până aproape de cota de încredere a preşedintelui Traian Băsescu, deşi acesta din urmă suferă erodarea a şapte ani de mandat. Acesta este tabloul politic al finalului de an 2011, suprins de barometrul CSOP efectuat în perioada 20-30 decembrie, pe un eşantion de 1.033 de persoane.

Antonescu se apropie de Băsescu din direcţia greşită

Conform măsurătorilor CSOP, Victor Ponta îl depăşeşte pe Crin Antonescu în topul încrederii în oamenii politici. Acest lucru nu are însă de ce să constituie un motiv de bucurie pentru preşedintele PSD, pentru că numai 23% dintre respondenţi declară că au încredere în el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, inspiră încredere numai unui procent de 21% dintre cei chestionaţi. Adversarul şi permanenta ţintă a celor doi, Traian Băsescu, se clasa pe locul trei, cu 18%.

Distanţa dintre principalii lideri ai opoziţiei şi şeful statului este surprinzător de mică - 5% în cazul lui Ponta şi 3% în cazul lui Antonescu - ţinând cont de faptul că acesta suferă efectele a şapte ani de mandat şi a o serie de măsuri impopulare pe fundalul crizei economice.

Cel mai de încredere om politic este un bancher, mai precis preşedintele BNR, Mugur Isărescu, care are 26%.

Plutonul de 14%

Urmează un pluton de lideri politici din PDL şi USL, care au în jur de 14%.

Premierul Emil Boc avea la finele anului încrederea a 15% dintre subiecţi, la egalitate cu primarul general al capitalei, Sorin Oprescu şi cu preşedintele Partidului Poporului, Dan Diaconescu.

Cotaţi cu câte 14% sunt democrat- liberalii Vasile Blaga şi Elena Udrea, europarlamentarul PDL Theodor Stolojan sau Mircea Geoană care, în ciuda pierderilor pe toată linia înregistrate în viaţa politică la finele anului trecut, încă mai inspiră încredere unui nucleu de 14% dintre respondenţii CSOP.

Tot în plutonul de 14% se află fostul premier şi actualul preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, în timp ce fostul şef al statului, Ion Iliescu, are 12%.

USL - 48%, PDL - 21%

Intenţiile de vot aşa cum se conturaseră la finele lui 2011, arătau că USL avea în jur de 48%. CSOP este al doilea institut, după IMAS, care confirma scăderea Uniunii sub obiectivul de 50% care i-ar permite să formeze majoritatea parlamentară, după alegeri, fără ajutor din partea altor partide.

Pentru PDL se pronunţaseră 21% dintre subiecţi. Pe locul trei în intenţiile de vot figura Partidul Poporului, pentru care ar fi optat 12% dintre cei chestionaţi. UDMR are 6%, ceea ce o situează deasupra pragului parlamentar care provoacă atâta îngrijorare Uniunii.

Eclipsate de partidul Poporului, PNG-ul lui Gigi Becali şi PRM-ul lui Corneliu Vadim Tudor au fiecare câte 4%.

Interesul faţă de politică - 10%

Interesul publicului faţă de politică este extrem de redus. Numai 10% dintre cei chestionaţi s-au declarat interesaţi faţă de viaţa politică. În schimb, 52% au declarat că nu îi interesează evenimentele politice. 37% se descriau ca fiind nici interesaţi, nici neinteresaţi în raport cu politica românească. DEPĂŞIREA CRIZEI

Doar 15% cred că guvernul îi poate ajuta

Doar 15% dintre cei chestionaţi cred că guvernul are capacitatea să-i ajute pe români să treacă cu bine de criza economică. 55% susţin contrariul, iar 31% nu ştiu sau au refuzat să răspundă. Doar 11% cred că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună în România, în timp ce 70% susţin că direcţia este greşită. 64% dintre respondenţi acordă o atenţie mică şi foarte mică ştirilor/ evenimentelor politice, în timp ce 33% le urmăresc cu atenţie mare şi foarte mare. 3% nu au ştiut ce să răspundă, sau au refuzat să o facă. INSTITUŢII

Biserica rămâne pe primul loc în topul încrederii

Biserica rămâne instituţia în care românii au cea mai mare încredere, fiind cotată la 63%.

Locul al doilea este ocupat de Armată (47%), iar poziţia a treia a fost adjudecată, în mod surprinzător de „primăria localităţii”, cu 40%.

Neaşteptată este şi cota de încredere a românilor în mass media, 34%, acestea reuşind să devanseze Poliţia, indicată de 31% dintre respondenţi. În Justiţie au încredere doar 20% dintre români, în bănci- 14%, în organizaţii patronale- 9% şi în sindicate- 7%.

Aşa cum era de aşteptat, instituţiile politice s-au plasat pe ultimele locuri în această ierarhie: Preşedinţia- 12%, Guvernul- 9% şi Parlamentul- 4%. APRECIERE POZITIVĂ. Patriarhul Daniel conduce o instituție care a fost constantă în preferințele enoriașilor