Multă lume se bucură de un pahar de alcool înainte de culcare, dar cum influențează acesta somnul? Conform Sleep Foundation, o organizație non-profit din SUA, alcoolul poate ajuta oamenii să se simtă mai relaxați și mai somnoroși, dar poate, de asemenea, să ducă la calitatea și durata slabă a somnului. Cu cât o persoană bea mai mult, cu atât mai mult somnul său va fi afectat.
Alcoolul poate influența diferitele etape ale somnului. Uneori, un pahar sau două de alcool pot ajuta la un somn mai rapid. Conform unei revizuiri din 2020 publicată în revista Neuropsychopharmacology, consumul de alcool înainte de culcare poate duce la un somn mai rapid. Cu toate acestea, calitatea somnului poate fi afectată negativ. Consumul de alcool înainte de culcare (de la una la șase băuturi) poate provoca perturbarea modelului și ordinii naturale a somnului.
Consumul cronic sau obișnuit de alcool înainte de culcare poate duce la insomnie și alte probleme de somn, cum ar fi dificultatea de a adormi, trezirea frecventă în timpul nopții și dificultatea de a se trezi dimineața, conform unui studiu din 2016 publicat în revista Drug and Alcohol Dependence.
Pentru a evita aceste probleme, National Sleep Foundation recomandă evitarea consumului regulat de alcool pentru a adormi, deoarece acesta poate duce la o toleranță la alcool și reduce capacitatea acestuia de a ajuta la adormire.
Somnul e influențat de consumul de alcool
Pentru a înțelege cum alcoolul afectează somnul, este important să cunoașteți și cele patru stadii ale somnului, conform National Institutes of Health.
Stadiul 1: Somnul non-REM (Rapid Eye Movement – Mișcări Oculare Rapide) - somn ușor, care este ușor de întrerupt de zgomote sau tulburări. Durează în jur de 1 până la 5 minute.
Stadiul 2: Somn non-REM - somn mai profund, cu ritm cardiac mai lent și temperatură corporală mai scăzută. Acest tip de somn durează aproximativ jumătate dintr-un ciclu de somn.
Stadiul 3: Somn non-REM - cel mai profund stadiu al somnului și cel mai dificil de trezit. Ocupă aproximativ un sfert dintr-un ciclu tipic de somn.
Stadiul 4: Somnul REM - acesta este stadiul de somn în care visăm. Această etapă poate dura până la o oră pe ciclu de somn.
Guy Meadows, un cercetător în domeniul somnului și cofondator al The Sleep School, o platformă online care oferă sprijin bazat pe știință în ceea ce privește somnul, a declarat pentru Live Science că alcoolul afectează cele patru etape ale somnului în moduri diferite.
Somnul REM este esențial
„În primul rând, ne crește etapa somnului profund, perturbând echilibrul general al etapelor de somn”, a spus el. „De asemenea, crește durata somnului ușor pe parcursul nopții, ceea ce înseamnă că putem fi treziți și mai ușor atunci când ar trebui să ne bucurăm de somnul profund - în special în ultimele etape ale somnului. În cele din urmă, reduce somnul cu mișcări oculare rapide (REM) pe parcursul întregii nopți.”
Somnul REM este vital pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului, a precizat National Sleep Foundation. A nu avea suficient somn REM poate îngreuna concentrarea, poate cauza uitare și poate face oamenii să se simtă excesiv de somnoroși în timpul zilei. De asemenea, somnul slab poate contribui la o gamă largă de probleme de sănătate, potrivit NIH, inclusiv obezitatea, hipertensiunea arterială și depresia.
sursa: www.livescience.com