Cercetările prezentate la CNS 2024 arată că percepțiile privind somnul slab calitativ contrazic adesea indicatorii obiectivi. Printre aceștia se numără activitatea cerebrală și etapele de somn.
Oamenii își judecă adesea greșit experiențele de somn
O nouă cercetare evidențiază discrepanța dintre calitatea percepută și cea reală a somnului. Studiul dezvăluie că oamenii își judecă adesea greșit experiențele de somn.
Studiile prezentate la CNS 2024 prezintă metode de explorare și inginerie a viselor. Aceste descoperiri îi pot ajuta pe cei care suferă de tulburări de somn. Cercetătorii folosesc visele pentru a accesa și manipula conținutul viselor. Astfel, ei oferă informații despre percepția vizuală și procesele cognitive din timpul somnului.
Aceste descoperiri aduc și noi abordări terapeutice pentru îmbunătățirea calității somnului și tratarea unor afecțiuni precum insomnia.
Concluziile în urma noului studiu
Cercetările indică o diferență semnificativă între modul în care oamenii își percep calitatea somnului și ceea ce se măsoară efectiv prin metode obiective. Studiile au constatat că participanții au adesea impresia că nu au dormit bine. Ei cred, de asemenea, că au fost treji chiar și atunci când date precum activitatea cerebrală sau etapele de somn indică contrariul. Aceste diferențe sunt regăsite mai ales în timpul fazelor de somn profund.
Utilizând visele lucide, în care oamenii sunt conștienți că visează și uneori pot controla conținutul visului, cercetătorii au dezvoltat noi modalități de a studia visele în mod non-invaziv. Această abordare ajută la explorarea corelațiilor neuronale ale percepției vizuale în vise. Abordarea poate fi utilizată și pentru a modifica visele în mod intenționat sau pentru a îmbunătăți calitatea somnului și a reduce coșmarurile.
Studiile explorează modul în care visele modificate pot ajuta la tratarea tulburărilor de somn. Prin manipularea viselor - fie prin inducerea de vise lucide, fie prin utilizarea de tehnologii care influențează arhitectura somnului - cercetătorii urmăresc să îmbunătățească calitatea percepută a somnului și să abordeze anomaliile somnului.
Meditațiile despre vise abundă în întreaga societate
De la filme la televiziune și cărți, rolul viselor în viața noastră rămâne încă evaziv.
După cum s-a remarcat recent în serialul de televiziune Grey's Anatomy: „Sincer, nimeni nu știe de ce visăm sau de ce avem coșmaruri". Deși este adevărat, cercetătorii în neuroștiințe găsesc noi modalități inovatoare de a studia visele și modul în care acestea ne influențează cogniția:
„Înțelegerea modului în care sunt generate visele și care ar putea fi funcția lor - dacă există - este una dintre cele mai mari întrebări deschise ale științei în acest moment", afirmă într-un comunicat Remington Mallett, doctor în științe, de la Universitatea din Montreal, care prezidează o sesiune la reuniunea anuală a Societății de Neuroștiințe Cognitive (CNS) din Toronto.
Așa cum a fost prezentat la CNS 2024, cercetătorii găsesc nu numai abordări noi pentru a explora visele și arhitectura somnului, ci și modalități de a controla visele pentru a ajuta persoanele care au tulburări de somn. În acest proces, oamenii de știință observă cum percepțiile asupra viselor și a calității somnului diferă adesea foarte mult de măsurile obiective utilizate în mod tradițional pentru a le evalua.
Somnul și percepțiile față de realitate
Claudia Picard-Deland, doctor în științe, cercetător la Universitatea din Montreal, susține că visele sunt o fereastră pentru a înțelege calitatea somnului. Ea și colegii ei proiectează studii care trezesc persoanele care dorm de mai multe ori în timpul nopții. Ei încearcă astfel să determine modul în care participanții își percep somnul:
„Visele nu sunt studiate foarte mult în contextul calității somnului. Accentul se pune mai des pe măsuri obiective, cum ar fi activitatea cerebrală sau stadiul somnului. Cred că trebuie să ne uităm mai atent la activitatea viselor. De asemenea, trebuie să analizăm impactul acestora asupra modului în care percepem somnul", spune ea într-un comunicat.
Pentru persoanele care suferă de insomnie și de tulburări asociate, percepția asupra somnului reprezintă realitatea. Visele lor ar putea oferi posibile modalități de a ajuta la modelarea acestor percepții.
În cel mai recent studiu, nepublicat, Picard-Deland și colegii ei au trezit 20 de participanți de aproximativ 12 ori în timpul nopții. Aceste acțiuni au marcat toate cele patru stadii clasice de somn în trei momente diferite ale nopții. La fiecare trezire, cercetătorii îi întrebau dacă au fost treji sau adormiți. De asemenea, îi întrebau cât de adânc dormeau, ce au avut în minte ultima dată și cât de implicați se simțeau în visele lor.
Ei au descoperit că percepția greșită a somnului - senzația de a fi treaz chiar și atunci când electrozii măsurau că dormeau - era frecventă în rândul participanților, în special în primele etape de somn, fără vise. Atunci când participanții au putut să-și amintească visele, ei și-au perceput somnul ca fiind mai profund.
Cercetătorii au fost surprinși să vadă cât de frecvent participanții au crezut că au fost treji când de fapt dormeau
Această lucrare se bazează pe constatări anterioare similare. Are implicații importante pentru modul în care oamenii de știință înțeleg „arhitectura somnului”, precum și pentru persoanele care raportează insomnie.
Picard-Deland consideră că este esențial ca oamenii să realizeze că este posibil să doarmă mai mult decât cred:
„M-a ajutat să văd cu ochii mei, întâmplându-se în fața mea, că participanții dormeau și totuși se simțeau treji", spune ea într-un comunicat.
Dincolo de această înțelegere, această lucrare ar putea avea aplicații viitoare pentru reabilitarea somnului bazată pe vise.
Somnul și visele lucide
Visele lucide reprezintă o parte importantă a activității lui Saba Al-Youssef. Echipa acesteia de la Universitatea Sorbona valorifică capacitatea „visătorilor lucizi” de a folosi mușchii faciali în timpul somnului ca un nou instrument de colectare a datelor:
„Visele sunt o lume ascunsă la care nu avem acces direct. Ne bazăm mai ales pe rapoartele de vis, indiferent de metoda de studiu pe care o folosim. Capacitatea „visătorilor lucizi” de a comunica cu noi în timp real ne oferă acces prin ușa laterală la vise, măcar știind când se întâmplă un anumit eveniment”, spune ea într-un comunicat.
Al-Youssef și colegii săi urmăresc să înțeleagă mai bine modul în care creierul acționează în timpul viselor. Atunci când oamenii sunt treji și închid ochii, conținutul vizual dispare și apar semnale electrice specifice. Prin urmare, cercetătorii s-au întrebat ce se întâmplă în creier atunci când cineva închide ochii în timpul unui vis. Ei speră să înțeleagă mai bine corelațiile neuronale ale percepției vizuale în timpul viselor.