Şomer, îmi fac meseria din plăcere

Şomer, îmi fac meseria din plăcere

HUNEDOARA. Antrenorii Corvinului vor să salveze ce se mai poate din clubul de fotbal ai cărei seniori au fost retraşi din campionat.

Antrenorii grupelor de copii şi juniori de la deja fostul club FC Corvinul 2005 asistă la un adevărat exod al jucătorilor. Reprezentanţii grupării au fost nevoiţi să părăsească Stadionul „Michael Klein” săptămâna trecută. Primăria Hunedoara nu a mai prelungit contractul de închiriere, după ce echipa de seniori a fost retrasă din campionat, la sfârşitul lui 2008, iar clubul a fost scos din Federaţia Română de Fotbal (FRF). „La finele anului trecut aveam 180 de copii şi juniori.

Săptămâna trecută mai erau 102. Unii s-au lăsat, alţii au plecat la alte cluburi. E păcat, mai ales de juniorii republicani, echipa lor fiind una dintre cele mai bune din ţară. Sunt condamnat să sper că-n câteva luni se va rezolva ceva”, spune Claudiu Toader unul dintre antrenorii care vor să salveze ce se mai poate. Sărăcie lucie Piticii gălăgioşi nu au habar prin ce trece clubul. Căpitanul echipei de „pitici”, Alexandru Marcu, la 10 ani, este preocupat doar de visul său. „Vreau să fiu la fel de bun ca şi Ronaldo. Aş vrea să fiu atacant la Manchester United. Deocamdată, sunt doar mijlocaş central. Încă nu driblez foarte bine şi sunt şi cam egoist, recunosc”, spune căpitanul.

Echipa sa intră în vestiarul sărăcăcios şi se schimbă rapid. Apar în nişte cârpe care seamănă a maiouri, prea mari pentru cei mici de statură. Sunt aproape zdrenţuite, pentru că sunt tot cele folosite de Michael Klein, Andone, Gabor, Rednic, Mateuţ şi Petcu când erau juniori aici. Şi cu mingiile se descurcă destul de greu. „Ştiu că domnul Toader a adus el pentru copii vreo 12 mingi bune, dar nu i-au mai fost înapoiate”, spune Nicolae Marcu, tatăl căpitanului. „A trebuit să luăm mingiile şi echipamentul pentru că erau pe un inventar, pentru că primăria ne-a cerut să părăsim baza sportivă. Copiii şi juniorii nu mai sunt ai noştri, iar cine a dorit să se întâmple asta şi-a asumat o responsabilitate”, spune fostul coordonator al centrului de copii şi juniori, Mircea Pătraşcu.  DEDICARE „Mi-aş vinde maşina ca să trecem peste asta” Claudiu Toader, un tânăr de 33 de ani „mort după fotbal”, este unul dintre antrenorii „bătăioşi”. El ar fi dispus să-şi vândă şi maşina, un Volkswagen Passat, pentru ca să se poată ocupa în continuare de grupa lui de copii. „Dacă aş scoate 8.000 de euro pe ea, aş fi mulţumit. Cu siguranţă că mi-aş vinde maşina ca să putem trece peste perioada asta, până când s-ar găsi o soluţie”, spune tânărul antrenor. La fel ca toţi ceilalţi patru antre nori ai centrului de copii şi juniori, Claudiu Toader a devenit şomer.

Asta nu-l împiedică să-şi respecte programul de antrenamente cu cei 17 copii de 10 şi 11 ani pe care-i are-n grijă. După fiecare finalizare reuşită, antrenorul felicită „atacantul”. Piticii care ratează sunt luaţi la întrebări. „Ceai greşit?”. „Domnu’” insistă până când primeşte răspunsul corect de la elevul său. Fiecare copil încearcă să dea tot ce are el mai bun, pentru că ştie că Domnului nu-i plac delăsătorii. La un moment dat, unul dintre prichindei vine plângând la antrenor: „M-am lovit rău la genunchi”. Claudiu Toader îl pune să-şi suflece pantalonul şi-i spune: „Gata, hai că-ţi dau cu spray”.   Bagă mâna-n buzunar, dar o scoate fără niciun tub de spray. Mimează aplicarea substanţei anestezice scoţând şi un şuierat asemănător cu al unui spray adevărat. „Gata, ţi-am dat cu spray” şi adaugă „Să ştiţi că uneori ţine. După ce le fac aşa, mulţi spun că nu-i mai doare aşa de tare. Trebuie să te mai cobori şi la mintea lor”, conchide Claudiu Toader. 

LUPTĂTOR. Claudiu Toader, 33 de ani, este unul dintre antrenorii care nu se lasă doborât de criză Foto: Remus Suciu

ECHIPA-VICTIMĂ

Între dispute politice şi interese de afaceri

Florin Uscatu, finanţatorul clubului înfiinţat în 2005, a renunţat însă să mai susţină echipa: „M-am luptat cu morile de vânt. Cu fostul primar (Nicolae Schiau - PDL - n.r.) m-am tot certat, dar am găsit amândoi soluţii să ducem echipa mai departe. Cu actualul primar (Ovidiu Hada - PNL - n.r.) n-am avut nicio şansă, pentru că l-am susţinut pe Schiau în campanie. Cu fotbalul am pierdut în trei ani şi jumătate peste 1 milion de euro. Am făcut tot ce a depins de mine, dar m-au lăsat puterile.

Degeaba spun cei de la primărie că vor revigora ei echipa! Criza asta ne-a trântit pe toţi pe burtă şi pot pune pariu că nu va veni nimeni să bage bani în club”, spune Uscatu. Primarul Ovidiu Hada declară că soluţia ar fi reactivarea originalului „Corvinul”, scos din competiţie în 2004. Acesta trebuie să achite însă 50.000 de euro datorii către foştii jucători, plus vreo 900.000 de lei datorii la bugetul statului. „Până pe 15 mai vom da un răspuns clar”, adaugă Hada. Variantele avute în vedere sunt găsirea unui investitor sau preluarea clubului de către primărie.  CAMPANIE

Suporterii se mobilizează

Susţinătorii înfocaţi ai Corvinului, membrii „Peluzei Nord”, iniţiază o campanie de strângere de fonduri pentru grupa de copii coordonată de Claudiu Toader. „Sâmbătă (azi - n.r.) ne adunăm într-o şedinţă. Suntem 50 de suporteri care la orice oră din zi şi din noapte facem orice e nevoie pentru Corvinul. Sperăm să strângem cel puţin 1.000 de euro din banii noştri.   Dacă mai avem şi ajutorul unor sponsori, cu atât mai bine. O să facem cumva să şi îndreptăm terenul de antrenament al copiilor şi vom face curăţenie în zonă, dar şi în vestiar. Ştim că pentru a supravieţui până pe 15 mai, când se va şti clar ce se întâmplă cu clubul, grupele de copii şi juniori au nevoie de 10.000-12.000 de lei. Facem asta pentru că Hunedoara nu mai are niciun sport. Atletismul, popicele, boxul au dispărut. Dacă dispare şi locul în care peste 200 de copii pot juca organizat fotbal ar fi mare păcat. Dispare şi brandul Hunedoarei, Corvinul, dar nu putem accepta asta prea uşor”, spune Daniel Gheorghiţă, lider al suporterilor Corvinului.

Ne puteți urmări și pe Google News