Somațiile de plată emise de Fisc au o singură rezolvare. Cei nemulțumiți pot depune contestație la executare

ANAF. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

În ultima vreme tot mai multe persoane susțin că au primit somații de plată pentru datorii la ANAF, despre care nu știu nimic. În acest caz, cei în cauză trebuie să cunoască câteva informații clare. În Codul de Procedură Fiscală mai există și instituția medierii care poate duce la o reeșalonare a datoriilor.

Somațiile de plată emise de ANAF se pot contesta în termen de maxim 15 zile, la judecătoria de pe raza de domiciliu.

În acest caz, cei în cauză trebuie să depună o contestație la executare, în baza articolului 711 din Codul de Procedură Civlă.

”Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii”, se arată în textul de lege.

În acest caz, doar judecătorul poate anula decizia de impunere emisă de ANAF, în baza probelor administrate la dosar.

Medierea poate reprezenta o altă soluție

Dacă termenul de 15 zile a fost depășit, este bine de știut că nu se mai poate depune contestație la executare.

În acest caz, persoana în cauza poate apela la mediere, o nouă modalitate de rezolvare a litigiilor, care se poate aplica înclusiv în cazul somațiilor de plată emise de ANAF.

Procedura de mediere se aplică persoanelor fizice sau juridice pentru care a fost demarată procedura de executare silită prin comunicarea somației și care, în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, depun la organele fiscale competente o notificare privind intenția de mediere.

”Pentru persoanele juridice, care au înființate sedii secundare înregistrate fiscal, notificarea se depune de către debitorul care le-a înființat la organul fiscal competent pentru administrarea obligațiilor fiscale datorate de acesta”, se arată în ordinul președintelui ANAF, 1757/2019.

Reeșalonarea la plată a datoriei

În cadrul procedurii de mediere se poate ajunge la o reeșalonare la plată a datoriei existente sau o anulare a acesteia, dacă se consideră că a avut loc o greșeală.

”Oganul fiscal îi prezintă debitorului situaţia fiscală şi îi aduce la cunoştinţă posibilitatea de a solicita înlesnirile la plată prevăzute de lege, precum şi, după caz, prevederile legale referitoare la stingerea obligaţiilor fiscale.În situaţia în care debitorul nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea de înlesniri la plată, acestuia i se aduce la cunoştinţă obligativitatea de a efectua plata în termen de 15 zile de la data încheierii procesului-verbal privind rezultatul medierii”, se mai arată în ordinul șefului ANAF, citat de Avocatnet.

De asemenea, dacă în timpul procedurii de mediere se constată că cel în cauză nu poate plăti obligaţiile de plată, se va analiza dacă acesta îndeplineşte condiţiile pentru acordarea înlesnirilor la plată prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, sau de alte legi speciale.