Solutii antiigrasie

Solutii antiigrasie

Poti opta pentru mortar, solutie lichida sau vopsea lavabila, toate special createpentru zonele umede.

Temperaturile ridicate din ultimele zile trebuie sa ne duca deja cu gandul la modificarile pe care le putem face in  casa in acest sezon, si cea mai des intalnita problema cu care ne-am confruntat in perioada friguroasa a fost igrasia.

Uneori, ea se poate rezolva printr-o simpla „cosmetizare” a peretilor, alteori sunt necesare masuri speciale pentru prevenirea reaparitiei umezelii in pereti.

Multitudine de produse

Pe piata se gasesc numeroase produse, in diferite forme de prezentare si  care promit sa te scape de igrasie. In functie de necesitati si de modul de aplicare poti opta pentru un mortar, o solutie lichida ori o vopsea lavabila special creata pentru zonele umede. In cazul mortarului, trebuie sa stii ca este gata preparat si trebuie amestecat doar cu apa.

Dupa indepartarea pana la zidarie a vechii tencuieli pe o portiune de minimum 50 centimetri peste nivelul unde igrasia se vede cu ochiul liber, se perie restul de tencuiala cu o perie de sarma, se da un prim strat de amorsa cu mortar antiigrasie, iar dupa una-doua zile, tencuiala se depune in straturi succesive de maximum un centimetru.

Foarte important de stiut este faptul ca mortarul antiigrasie nu se tapeteaza, nu se vopseste cu vopsea de ulei, vopsele lavabile sau huma. Se vor folosi numai zugraveli minerale sau vopsele speciale antiigrasie. Are un consum de 10-18 kg/mp/cm de strat.

Daca te-ar avantaja solutiile lichide trebuie sa stii ca acestea sunt de doua feluri: unele care se aplica direct pe perete si altele care se amesteca in vopseaua lavabila obisnuita. Foarte importante in acest caz sunt consumul si numarul de straturi in care trebuie aplicate.

Solutia antimucegai Sanier Losung, de la Baumit, de exemplu, are un consum de 0,05-0,1 kg/mp, la doua straturi, pentru suporturi cu absorbtie redusa. Solutia antimucegai Schimmel stopp, de la Dufa, se foloseste in amestec cu vopseaua lavabila (250 ml la 25 kg vopsea).

In schimb, vopseaua speciala pentru suprafete umede blocheaza umezeala ce provine din perete, se aplica fara sa se dilueze, cu pensula sau cu rola, pe suprafetele interioare ale cladirilor, pe pereti si plafoane. Consumul este de circa 1 l la 2,5 mp.

Trebuie inlaturata cauza

Vopsele, tencuieli speciale antiigrasie, metoda electro-osmotica de uscare a zidurilor, toate acestea au efectul scontat atunci cand exista un diagnostic corect in ceea ce priveste cauza aparitiei umezelii la interiorul locuintei.

„In cazuri mai putin grave se pot folosi tratamentele chimice - mortaruri cu adaosuri antiigrasie care elimina urcarea osmotica a apei prin tencuiala, lasand peretii sa respire. Acestea sunt eficiente cu conditia punerii in opera corect”, precizeaza Ion Medeleanu, constructor.

„Vopselele antiigrasie nu sunt eficiente cata vreme nu se inlatura cauza aparitiei umezelii in structura interna a peretelui. Nu se va mai produce condens la exteriorul peretelui, dar apa va ramane in continuare in perete si procesul de degradare a acestuia va continua”, explica specialistul. 

Util Cauze care produc igrasie > mediul prost ventilat mai ales in cazul in care exista ferestre termoizolante

> incalzirea slaba sau inexistenta a unor incaperi

> prezenta unor surse de vapori - de la flori, de la dusuri, de la gatit, de la respiratia umana

> lipsa hidroizolatiei sau existenta unei proaste hidroizolari

> proasta aplicare a produselor de hidroizolare (folii din carton bitumat, aluminiu, materiale plastice sau geosintetice) sau a tratamentelor contra igrasiei.

Ne puteți urmări și pe Google News