Facturile la energia electrică s-ar putea reduce dacă Guvernul și-ar asuma plata certificatelor verzi și a contribuției de cogenerare.
Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a prezentat o posibilă soluție, la îndemâna guvernului pentru a reduce facturile la electricitate. Potrivit spuselor sale, dacă Executivul va suporta costurile cu certificatele verzi și cu contribuţia de cogenerare, valoarea facturilor ar scădea. Reducerea va fi, în medie, de 10 – 15 la sută, conform estimărilor șefului ANRE.
Dumitru Chiriță a fost audiat audiat în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind preţurile energiei. O recomandare asemănătoare a fost dată și de reprezentanții Comisiei Europene, statelor care se confruntă cu astfel de probleme.
„Am analizat eliminarea temporară din facturi a certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare. Am putea face acest lucru pentru o perioadă de şase luni, spre exemplu, pentru a vedea cum funcţionează piaţa”, a spus Dumitru Chiriţă.
Care este efortul bugetar
Potrivit preşedintelui ANRE, costurile cu certificatele verzi şi contribuţia de cogenerare ar urma să fie asigurate din bugetul de stat, timp de şase luni. Reprezentanții ANRE au făcut calcule cu privire la acest efort financiar pentru compensarea facturilor la energie electrică.
„La un consum mediu anual de 50 de TWh, la nivel naţional, efortul bugetar pentru a susţine certificatele verzi ar fi de 3,2 miliarde de lei pe an, iar, pentru contribuţia de cogenerare, un miliard de lei. Deci în total 4,2 miliarde de lei pentru un an. Dacă vom face acest lucru pentru o jumătate de an, este vorba de 2,1 miliarde de lei”, a explicat Dumitru Chiriţă.
ANRE se aștepta la creșterea prețurilor după liberalizare
Chiriţă a mai spus, în cadrul Comisiei de anchetă, că ANRE se aştepta ca preţurile să crească după liberalizare. El a precizat însă că majorarea a fost peste nivelul estimate. Cu toate acestea, regulamentele europene interzic oricărei autorităţi a statului să intervină în formarea preţurilor.
Piaţa de electricitate din România a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021, iar cea de gaze naturale, la 1 iulie 2020.
Comisia Europeană pregătește un plan de măsuri
Comisia Europeană pregătește un set de recomandări și măsuri care să fie aplicate de statele membre, pentru a contracara creșterea prețurilor la energie. Zilele trecute, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a spus că Bruxelles-ul va elabora un set de recomandări în următoarele săptămâni.
„Noile reglementări sunt de natură să ajute guvernele să evalueze opţiunile pentru a răspunde rapid creşterilor de preţuri în cadrul regulilor UE”, a adăugat Simson.