Republica Moldova face tot mai multe valuri, sau cel puțin așa încearcă, în legătură cu retragerea trupelor ruse din Transnistria.
Nu mai târziu de zilele trecute delegația Chișinăului prezentă la Viena, în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității, a lansat un astfel de apel către Moscova.
Cel care a vorbit în acest sens a fost ambasadorul Victor Oripov, în calitatea sa de reprezentant al Misiunii Permanente a Republicii Moldova la OSCE.
Osipov a spius în esență, potricit site-ului deschide.md, că Rusia nu se mai poate lega de Acordul din 1992 ca motivație pentru menținerea trupelor sale în cele cinci raioane din stânga Nistrului.
În speță, acel acord a intervenit atunci ca soluție de pacificare după războiul de pe Nistru.
Ambasadorul moldovean a expus și faptul că acest tertip al Moscovei nu mai e de actualitate, deși a fost de mai multe ori adus în atenție, când s-a mai pus problema motivului pentru care trupele ruse sunt staționate pe teritoriul Republicii Moldova.
În consecință, mesajul Chișinăului, exprimat cu ocazia acestei reuniuni de la Viena, este că trupele ruse nu au o bază legală pentru prezența lor în Transnistria, și că acestea trebuie să se retragă în mod necondiționat, împreună cu armamentul și cu muniția aferente.
Osipov a reamintit și că în 21 octombrie 1994 a fost semnat un acord între Moldova și Rusia pentru retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului. E drept însă că acel acord nu a fost ratificat încă de partea rusă.
În concluzie, ambasadoryul moldovean a solicitat să se consemneze în jurnalul Forulmului de la Viena că Republica Moldova consideră ca inacceptabilă prezența trupelor ruse în Transnistria.
Până la ora aceasta nu se cunoaște o reacție din partea Rusiei la cererea Republicii Moldova. Rămâne să așteptăm. E posibil ca așteptarea să dureze mai mult decât ne închipuim.