Președintele Comitetului pentru Apărare din Duma de Stat, deputatul Andrei Kartapolov a cerut instituirea unor măsuri dure împotriva unităților armatei ruse care se retrag fără ordin. Așa ceva a mai existat doar pe timpul lui Stalin.
La fel ca și în timpul celui de-al doilea război mondial, deputatul rus a cerut să se înființeze celebrele unități de blocaj, care se aflau în spatele armatei regulate, și care aveau ordin să îi împuște pe cei care se retrăgeau.
Starea de spirit în rândul armatei ruse este tot mai tensionată, mulți dintre soldații care intră în conflict direct cu militarii ucraineni, se predau fără luptă.
Din acest motiv, parlamentarul rus i-a cerut lui Putin să ia măsuri cât mai repede cu putință, pentru ca anunțata contraofensivă ucraineană să nu se transforme într-un dezastru pentru armata rusă.
”În opinia mea, acum este momentul să creștem nivelul de încredere în structura angajaţilor politici din cadrul forţelor armate. În 1941, când era extrem de dificil, au fost introduse din nou funcțiile de comisari din ofițeri politici”, a subliniat Kartapolov.
Dușmanii din armata rusă trebuie identificați
Deputatul rus a mai precizat că ofițerii armatei ruse care permit ca disciplina militară să nu fie respectată, trebuie identificați rapid și trecuți în rezervă.
”Adică trebuie să fie identificați extrem de rapid cei care permit încălcări ale legislației actuale”, a mai spus parlamentarul.
El a mai propus ca persoana care a primit ordin de chemare la armată, să fie inclusă într-o bază de date care să îi interzică să mai călătorească în străinătate. Emiterea ordinelor de chemare la armată, prin intermediul online, nu este un sistem care va funcționa foarte bine.
Ordinul lui Stalin: ”niciun pas înapoi”
În luna iulie 1942, Stalin a emis un celebru ordin, care purta numărul 227, și care a fost botezat ”Nici un pas înapoi”.
Prin această directivă militară, nici un comandant nu avea permisiunea să retragă fără ordin, în caz contrar fiind deferit unui tribunalul militar.
De asemenea, ordinul nr. 227 mai prevedea că fiecare front sovietic să creeze până la trei batalioane disciplinare, destinate ofițerilor pedepsiți.
Același ordin mai stabilea înființarea a cinci companii, pentru fiecare front, care să deschidă focul asupra militarilor care se retrăgeau fără ordin, scriu cei de la stiripesurse.