Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere repatrierea soldaților din trupele de menținere a păcii, care sunt acuzați de abuzuri sexuale.
Rezoluția este prima de acest gen pentru a lupta contra abuzurilor sexuale ale militarilor din trupele ONU.
A fost adoptată cu 14 voturi, din cele 15, o abținere din partea Egiptului. Anul trecut au existat 69 de acuzații de abuz sexual și alte agresiuni sexuale ale militarilor de menținere a păcii din 10 misiuni. Numărul a crescut de la 52, în 2014.
Acuzațiile se referă la personal militar, polițiști, alți angajați plus voluntari.
Potrivit regulamentelor ONU, este la latitudinea țării care contribuie la menținerea păcii într-o regiune să ancheteze și să judece fiecare soldat în parte care este acuzat în timp ce se află într-o misiune sub egida ONU. Dar organizația a fost criticată pentru că nu a reușit să ia măsuri rapide în aceste cazuri de abuzuri.
Redactată de SUA, cel mai mare furnizor de trupe de menținere a păcii a ONU, rezoluția Consiliului de Securitate a susținut o decizie recentă a secretarului general al organizației , Ban Ki-moon, de a fi repatriate unitățile de soldați sau polițiști împotriva cărora există dovezi credibile privind abuzul sexual.
Rezoluția cere ONU să înlocuiască aceste contingente, când acuzațiile nu sunt corect anchetate. Egiptul a propus un amendament de ultim moment, în care a adăugat criterii în plus pentru repatreierea unui întreg contingent, o măsură pe care ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power, a declarat că „ar atenua efectele rezoluției”. Amendamentul a fost susținut de Angola, China, Egipt, Venezuela, dar nu a obținut alte 9 voturi necesare pentru a fi aprobat.
Unele state au ridicat îngrijorări privind faptul că un soldat nevinovat poate deveni victima unei pedepse colective. Anul trecut în august, trimisul ONU în Republica Centraafricană, Babacar Gaye, a fost demis din cauza multiplelor acuzații de abuzuri sexuale ale militarilor. Măsura a fost luată după ce Amnesty International a relatat că o fetiță de 12 ani a fost violată de un militar din forțele ONU.
Forțele de menținere a păcii ale ONU au 10.000 de militari, din 2014, în Republica Centrafricană, și au fost acuzate și că au violat copii ai străzii. În decembrie 2015, o organizație independentă a cerut ONU un răspuns la aceste acuzații grave și a acuzat eșecul instituțional în rezolvarea problemelor. Au fost acuzați responsabilii ONU de abuz de autoritate, pentru că nu au luat nicio măsură în cazul abuzurilor venite din partea unor soldați francezi în Guineea Ecuatorială și Ciad.