Arctica este o prioritate pentru Rusia, odată cu publicarea unei strategii dedicate acestei regiuni, în 2009. Un nou exercițiu militar în regiune a fost apreciat de ministerul rus al Apărării drept o „premieră în istoria lumii”.
Dacă schimbările climatice ajută, importanța strategică a Arcticii va crește enorm în anii următori, în măsura în care va fi posibilă exploatarea resurselor naturale pe care le deține (în special hidrocarburi) și deschidera unor noi rute maritime. Și asta motivează unele dispute teritoriale între țările din regiune.
O dispută se referă la dorsala Lomonosov, un lanț muntos scufundat care traversează oceanul Arctic din apele siberiene până la insula canadiană Ellesmere. Rusia susține că este o extensie a platoului său continental, ceea ce îi permite să revendice o suprafață de 1,2 milioane de kilometri pătrați.
Dar Danemarca și Canada au o altă interpretare, adică această creastă este legată de plăcile continentale din America de Nord și Groenlanda.
În orice caz, Arctica este o prioritate pentru Rusia încă de acum zece ani, odată cu publicarea unei strategii dedicate acestei regiuni, în 2009.
De atunci, Moscova a făcut investiții semnificative în zona arctică și și-a consolidat prezența militară, în special prin construirea de noi baze (și reabilitarea celor care au fost abandonate de la sfârșitul perioadei sovietice) și prin desfășurarea capacităților de interzicere a accesului.
În 2018, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a estimat: „Concurența în Arctica ar putea duce la potențial conflict”.
Chiar dacă capacitățile crescute ale Rusiei în zona arctică fac parte dintr-o concepție „defensivă”, aceasta este destinată să descurajeze potențialele înclinații de influență din țările vecine, membre NATO. Iar contextul actual ar putea conduce la o interpretare mai ofensivă, apreciază experții, scrie Zone Militaire.
Forțele ruse desfășoară frecvent exerciții în zona arctică. Ultimul a fost o operațiune aeropurtată – inedită potrivit Moscovei – care a mobilizat trei avioane de transport Il-76, fiecare putând îmbarca 125 de parașutiști.
„Pentru prima dată în istoria lumii, parașutiștii ruși, în cadrul unei unități mixte, au făcut o săritură de la o altitudine mare, dintr-un avion Il-76, de la 10.000 de metri, în condițiile extreme ale Arcticii, în regiunea arhipelagului Franz Josef”, a anunțat, duminică, ministerul rus al Apărării.
Această operațiune a fost coordonată de ministrul Serghei Șoigu și a marcat cea de-a 90-a aniversare a creării forțelor aeropurtate ruse.
Potrivit ministerului Apărării, a fost utilizat un „sistem de parașutare special, de nouă generație” și au fost testate „echipamente noi”, între care ținutele de luptă concepute pentru condiții extreme.
Odată ajunși pe teren, parașutiștii ruși au desfășurat un exercițiu menit să „identifice și să distrugă un grup de recunoaștere și sabotaj inamic fictiv, în legătură cu Flota de Nord.