Soldaţii israelieni, predaţi în sicrie negre

Israelul a primit în cursul acestei dimineţi trupurile neînsufleţite ale celor doi soldaţi capturaţi pe 12 iulie 2006 de gruparea şiită Hezbollah, în cadrul unui acord de schimb de prizonieri intermediat de ONU, anunţă AFP.

Familiile celor doi soldaţi, Eldar Regev şi Ehud Goldwasser, au sperat până în ultimul moment că aceştia sunt în viaţă, deoarece, chiar dacă autorităţile israeliene au presupus că sunt morţi, nu a existat nicio informaţie oficială cu privire la starea celor doi.

Schimbul a fost efectuat la graniţa dintre Israel şi Liban, iar imaginile difuzate în direct au dezvăluit preluarea a două sicrie negre în care se presupune că se află trupurile soldaţilor.

Potrivit AFP, în timp ce familia Regev a privit imaginile într-o „tăcere de plumb”, mulţumiţi că măcar acum pot începe rugăciunile pentru cel mort, membrii familiei lui Goldwasser au izbucnit în plâns la vederea cutiilor negre.

De partea cealaltă, Hezbollah i-a primit ca pe nişte eroi pe cei cinci deţinuţi libanezi eliberaţi în cadrul acordului, printre care şi Samir Kantar, catalogat de purtătorul de cuvânt al Guvernului israelian drept „ucigaş de copii”.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ordonat arborarea drapelurilor şi purtarea de banderole pentru a sărbători eliberarea celor cinci deţinuţilor arabi, ocazie cu care a ţinut şi un discurs în care a catalogat acest schimb drept „o victorie pentru mişcarea de rezistenţă a Hezbollah”.

"Sper ca lumea să vadă cu ce fel de duşman ne confruntăm, un duşman foarte crud care torturează familiile soldaţilor noştri”, a declarat ministrul israelian al Mediului, Guidon Ezra, în cadrul unei emisiuni televizate.

Tot astăzi va începe şi procesul de identificare a rămăşiţelor presupuse ale celor doi soldaţi israelieni, care au fost predate reprezentanţilor Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene, care a adăugat că rezultatele testelor ADN vor fi făcute publice imediat ce vor fi disponibile.

În cadrul schimbului, Israelul a început şi predarea rămăşiţelor ale celor 200 de arabi ucişi de soldaţii israelieni în ultimii ani, în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa.

Acordul, intermediat de Germania, prin mandat ONU, este cel de-al optulea de acest tip dintre Israel şi Hezbollah, din 1991.