Soldaţii homosexuali au dus la masacrul de la Srebreniţa

Un fost general american şi fost comandant NATO susţine că masacrul de la Srebreniţa din 1995 nu a putut să fie împiedicat de Căştile Albastre olandeze şi din cauza soldaţilor homosexualilor, relatează AFP.

Ambasadorul olandez în Statele Unite a respins ferm acuzaţiile, scrie BBC.

John Shehaan a făcut aceste declaraţii în cursul unei audieri în Congres pe tema legii "Don't ask, don't tell", care le permite militarilor homosexuali americani să nu îşi dezvăluie orientarea sexuală, o reglementare pe care preşedintele Barack Obama a promis că o va pune în aplicare.

După destrămarea URSS, "ţări precum Belgia sau Olanda au crezut că nu mai au nevoie de capacităţi de luptă", situaţie care a condus la "o liberalizare a forţelor armate, inclusiv la o deschidere faţă de homosexualii declaraţi, concentrându-se pe operaţiuni de menţinere a păcii", explică generalul în retragere.

"Drept consecinţă, forţele armate erau puţin pregătite de război", subliniază John Shehaan, şi dă ca exemplu cazul Srebreniţa.

"Când olandezii au primit ordin să apere Srebreniţa de sârbi, batalionul era prost echipat, condus ineficient, sârbii au intrat în oraş, i-au blocat şi i-au executat pe musulmani", susţine generalul american.

Potrivit acestuia, şeful Statului Major al Forţelor terestre olandeze i-ar fi spus ulterior că "o parte a problemei" a fost prezenţa militarilor homosexuali în cadrul batalionului.

Ipoteză falsă

Pe 11 iulie 1995, aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi la Srebreniţa de forţele sârbe din Bosnia, în pofida prezenţei Căştilor Albastre olandeze sub mandat ONU.

Ambasadoarea Olandei la Washington, Renee Jones-Bos, a respins acuzaţiile.

"Misiunea soldaţilor olandezi în Sbreniţa a fost studiată şi evaluată la nivel naţional şi internaţional. Nici unul dintre aceste rapoarte nu sugerează că ar fi vreo legătură între homosexuali din armată şi masacrul musulmanilor bosniaci", potrivit comunicatului ambasadei Olandei, citat de AFP.

Şi senatorul american Carl Levin, preşedintele Comisiei de Apărare, s-a arătat indignat de declaarţiile lui Shehaan: "Olandezii au fost antrenaţi pentru misiuni de menţinere a păcii, însă să spusi că homosexualii nu sunt buni luptători, este complet fals".