Șoferii vor putea în curând să ceară reducerea perioadei de suspendare a permisului auto numai dacă prezintă și dovada achitării amenzii contravenționale ce i-a fost aplicată. Proiectul legislativ a fost adoptat, miercuri, de Senat.
Șoferii care în urma unei contravenții se trezesc cu permisul suspendat vor avea în curând posibilitatea să ceară reducerea perioadei de suspendare, însă cu îndeplinirea cumulativă a mai multor condiții.
Astfel, șoferii pot face acest lucru dacă nu sunt începători, adică dacă au mai mult de un an vechime de când au obținut permisul și dacă a fost declarat admis la testul de verificare a regulilor de circulație. Pe lângă acestea, acum a fost introdusă în lege și condiția de a prezenta dovada achitării amenzii contravenționale primite.
Perioada de suspendarea a exercitării dreptului de a conduce poate fi redusă
Introducerea unei noi condiții a fost decisă, miercuri, de plenul Senatului, prin adoptarea propunerii legislative pentru completarea art. 104 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Proiectul a fost inițiat de parlamentari USR, USR PLUS, UDMR, PNL şi neafiliaţi, cu scopul de a convinge șoferii să plătească amenda, deoarece, potrivit expunerii de motive, sistemul contravențional românesc reprezintă o eficiență scăzută. Este necesar așadar, crearea unui cadru legislativ care să crească gradul de conștientizare a sancțiunilor.
Sistemul contravențional din România are o eficiență scăzută în rândul șoferilor
„Neplata amenzii nu poate fi decât dovada unui comportament rău intenţionat, prin urmare, clemenţa acordată în momentul reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce trebuie realizată şi în baza unui comportament responsabil dovedit prin achitarea amenzi.
Propunerea legislativă are şi un rol preventiv, titularul permisului de conducere având o motivaţie mai mare în respectarea prevederilor Codului rutier, având în vedere că pentru reducerea perioadei de suspendare va fi constrâns să achite amenda contravenţională pentru a putea susţine examenul”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit Agerpres.
Propunerea legislativă mai trebuie însă să treacă de Camera Deputaților, apoi să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și să fie publicată în Monitorul Oficial.