România. Șoferii depitați pozitiv la testarea cu aparatul drugtest nu vor fi urmăriți penal imediat. Poliția Rutieră a explicat care este procedura în astfel de situații și când este întocmit dosarul penal.
Ordonanța antidrog a stârnit numeroase controverse în spațiul public. Mulți au înțeles că orice conducător auto depistat pozitiv la testarea cu aparatul drugtest va fi urmărit penal. Or, acest lucru nu corespunde realității, polițiștii rutieri fiind obligați să urmeze o procedură.
Ce se întâmplă cu șoferii testați cu drugtestul
Poliţia Română a explicat ce se întâmplă cu șoferii care sunt testați pozitiv cu aparatul drugtest, Drager5000. Potrivit procedurii, acestora nu li se întocmește automat un dosar penal. Ei sunt conduși la laboratoarele de medicină legală unde li se recoltează probe biologice. Dacă rezultatele sunt eliberate în termen de 72 de ore, polițiștii procedează în consecință. În cazul în care rezultatele INML întârzie, șoferii își primesc permisele înapoi.
În cazul în care aparatul drugtest dă un rezultat pozitiv, poliţiştii întocmesc un act de sesizare. Documentul rămâne la poliție pe parcursul celor 72 de ore în care trebuie să parvină rezultatele la probele biologice. Potrivit poliției, dacă în acest interval parvine rezultatul și este negativ, se propune închiderea procedurii, pe cale administrativă. Cu alte cuvinte, șoferii cu un rezultat negativ, de la medicină legală, nu mai sunt cercetați.
Lucrurile se schimbă în situația în care rezultatul de la medicină legală este pozitiv și confirmă primul test, din stradă. Într-o astfel de situație buletinul de analiză se anexează sesizării inițiale și este înaintată procurorilor, conform procedurii. Abia în acest moment se întocmește dosarul penal, iar ancheta se derulează conform Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.
„Prin urmare, măsura retragerii/reţinerii permisului de conducere, pentru 72 de ore, este de natură a înlătura un potenţial pericol din traficul rutier, până la primirea rezultatelor de la medicină legală”, arată poliția.
Un cadru unitar în aplicarea legislației rutiere
Poliția Română susține, într-un comunicat, că în colaborare cu conducerea Parchetului General a propus un cadrul unitar de aplicare a prevederilor privind circulaţia pe drumurile publice. Conducerea IGPR a prelucrat aspectele de ordin legislativ cu privire la șoferii testați pentru consumul de alcool și droguri.
„Ieri, conducerea Poliţiei Române a organizat din nou o videoconferinţă, la care au participat, la nivel teritorial, inspectorii şefi, şefii serviciilor rutiere şi purtătorii de cuvânt, activitate în cadrul căreia au fost reprelucrate aspectele de ordin legislativ şi administrativ, inclusiv cele menţionate în prezenta precizare”, a anunțat IGPR în comunicat.
Noile reglementări privind șoferii ce refuză testarea sau ies pozitiv la testele antidrog au fost publicate luni, 15 iulie, în Monitorul Oficial. Actul normativ impune reținerea permisului pentru conducătorii aflați în situațiile menționate pentru 72 de ore. În acest interval trebuie prelucrate probele biologice ale celor testați.
Șoferii vizați de un act normativ controversat
Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Rutier. Actul normativ propune reducerea timpilor de aşteptare pentru rezultatele analizelor toxicologice recoltate de la șoferii testați cu aparatul drugtest. Ordonanța stabilește un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea acestora.
În acest interval, buletinele de analiză trebuie comunicate de instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române.
Actul normativ stabilește că în cazul în care probele nu sunt prelucrate în termenul de 72 de ore, permisul este returnat șoferilor testați pozitiv sau care au refuzat testarea cu aparatul drugtest.