Șoferii, lăsați la cheremul firmelor de asigurări. Manipulare prin tarifele RCA

Trafic rutier Sursa foto: Arhiva EVZ

Prețurile pentru asigurările auto obligatorii de tip RCA au crescut substanțial în ultimii doi ani, după falimentul City Insurance. Mai mult, șoferii sunt „încurajați” prin diferențele mici de tarif, practicate de firmele de asigurare, să cumpere polițe pentru o perioadă mai lungă de timp, de exemplu de 12 luni.

Dacă înainte de falimentul City Insurance, prețul unei poliție de asigurare RCA valabilă pentru șase luni era la jumătate față de cel pentru o poliță valabilă un an, lucrurile s-au schimbat. Diferențele de preț, dintre o poliță pe 12 luni și una pe șase luni este de doar câteva zeci de lei.

Astfel, în unele cazuri preţul pe 12 luni ajunge undeva în jur de 1.500 lei, în vreme ce RCA pentru șase luni costă 1.200 – 1.300 de lei.

Pe de altă parte, dacă în trecut poliţele RCA se puteau încheia pe o lună, trei luni sau șase luni, în funcție de perioada în care șoferul folosea vehiculul, acum legea s-a schimbat. Mașina trebuie asigurată obligatoriu indiferent dacă este sau nu folosită. Astfel, tarifele au fost majorate de firmele de asigurare astfel că nu mai există diferențe prea mari între asigurările pe termen scurt și cele încheiate pe termen lung,

Or, făcându-și calculele, șoferii preferă, pentru economii, să încheie asigurări pe o perioadă mai lungă de timp, anunță Ziarul Financiar. Orice șofer care constată că pentru 6 luni plăteşte aproape la fel de mult ca pentru 12 luni va alege automat să facă un RCA pe perioada maximă.

Șoferii sunt manipulați să încheie RCA pe durată mai lungă. Sursa foto: arhiva EVZ

Exemplul care confirmă situația

O simulare pentru un autovehicul marca Opel Astra, din anul 2007, cu motor cu capacitate cilindrică de 1.600, pe benzină, care aparţine unui şofer cu vârsta cuprinsă între 45 şi 55 de ani, la o clasă de Bonus B2 arată cum stau lucrurile, Experimentul a fost făcut pe o platformă de brokeraj

În acest caz, preţul unei poliţe RCA pe un termen de 12 luni începe de la 993 lei şi ajunge până la 2.429 lei, conform datelor simulate. În acelaşi timp, pentru o asigurare RCA valabilă pentru șase luni, pentru acelaşi exemplu, preţul începe de la 1.038 lei şi ajunge până la 2.271 lei, arată Ziarul Financiar.

După cum se vede, în anumite situații, o poliță de asigurare pe un an este mai ieftină decât una încheiată pe doar jumătate din perioadă.