Șoferii care vor intra pe drumurile închise și vor avea nevoie de asistență vor fi buni de plată. Guvernul a decis ce se va întâmpla în cazul acestor conducători auto. Legea
Șoferii sunt buni de plată dacă nu se informează privind noile reguli din Codul Rutier. Guvernul a adoptat o ordonanță prin care sunt sancționați conducătorii auto care încalcă restricțiile de circulație pe drumurile închise temporar din cauza acumulărilor de zăpadă, arborilor căzuți sau transporturilor agabaritice.
Ei vor fi obligați să plătească cheltuielile pentru intervențiile cauzate de nerespectarea restricțiilor rutiere. În plus, tot ei vor plăti și pagubele produse în caz de accident. Acest lucru înseamnă că șoferii vor achita cheltuielile de deplasare echipelor de intervenție trimise să îi asiste.
„Trebuie precizat că propunerea nu vizează în mod deosebit încasarea unor sume de la utilizatori. Se intenționează descurajarea utilizatorilor care produc aceste evenimente.
Totodată, prin recuperarea costurilor la intervenție se vizează reducerea unor cheltuieli care nu se regăsesc în activitatea principală de întreținere și reparații sau în administrarea și exploatarea drumurilor de interes național”, se precizează în nota de fundamentare a Ordonanței de Guvern.
Șoferii sunt buni de plată
Șoferii care intră pe drumuri restricționate și provoacă accidente soldate cu pagube materiale vor fi nevoiți să achite reparațiile. Conducătorii pot apela la ajutorul asiguratorului. În ambele cazuri, au termen de 15 zile de la primirea procesului verbal aferent să plătească pagubele produse.
Conducătorii auto vor avea aceeași responsabilitate și în cazul în care vor provoca un accident pe un drum înzăpezit pe care au circulat cu o mașină fără cauciucuri de iarnă. În OUG se precizează că rolul legii este și de a limita situațiile în care viața echipajelor echipelor de intervenție este pusă în pericol.
Situația arborilor de pe marginea drumurilor a fost reglementată
OUG cuprinde și procedurile de urmat în cazul în care se constantă că există pericol de căderi de arbori pe partea carosabilă a drumurilor. Administratorul drumului trebuie să înștiințeze ocolul silvic și unitatea administrativ teritorială. Ulterior, va fi identificat proprietarul sau administratorul terenului pe care se află arborii.
Persoana în cauză are obligația să solicite ocolului silvic să asigure marcarea arborilor care prezintă pericol de cădere. Copacii marcați vor fi luați din acea zonă în cel mult 60 de zile de la data notificării. În cazul în care proprietarul nu este identificat, administratorul drumului va înștiința garda forestieră competentă.
Ocolul silvic va fi anunțat, în termen de 15 zile, să ia măsuri în cazul arborilor de pe marginea drumurilor. În cazul în care proprietarii terenurilor nu își exprimă acordul pentru efectuarea acestor lucrări, autoritățile forestiere vor scoate copacii periculoși din acea zonă.
Costurile vor fi suportate de proprietari sau administratori. Banii rezultați în urma vânzării materialului lemnos o să fie depuși într-un cont, la dispozitia proprietarului.