Șoferii se ating pe față de 26 de ori într-o oră. Pericolul care îi paște pe cei ce nu-și țin mâinile pe volan

Sursă foto: dreamstime.com

Șoferii se freacă sau se scarpină pe față, atunci când sunt la volan, în medie de 26 de ori pe oră, iar acest lucru duce la răspândirea germenilor și infecțiilor.

Un nou studiu, realizat de cercetătorii britanici arată că, atunci când ne aflăm la volan, ne frecăm sau ne scărpinăm pe față, la nas, la ochi sau la urechi, de aproximativ 26 de ori pe oră. Conform oamenilor de știință de la Universitatea din Nottingham situația este îngrijorătoare. Aceștia atrag atenția că acest comportament, la volan, poate duce la răspândirea germenilor și a infecțiilor, inclusive a COVID, după cum relatează dailymail.co.uk.

„Atingerea feței prezintă un risc de transmitere a infecțiilor și germenilor, pentru șofer, în special dacă în vehicul se mai află și alte persoane, iar igiena mâinilor este deficitară. Scărpinându-se la nas sau frecându-se la ochi, de exemplu, șoferul poate transfera, din greșeală, viruși sau o altă substanță străină periculoasă pe față. Aceste substanțe pot proveni de la contactul cu un organ de control sau de la atingerea unei suprafețe contaminate a vehiculului”, susține dr. David R. Large, co-autor al studiului.

Sursa foto: Pixabay

Cum s-a derulat studiul cercetătorilor britanici

Echipa de cercetare a analizat 31 de ore de filmări, provenite de la 36 de șoferi, în timp ce conduceau. Concluziile pe care le-au publicat în studiu, au fost că șoferii și-au atins fața de 26,4 ori pe oră în medie, iar fiecare atingere a durat aproape patru secunde. Fața a fost cel mai des atinsă (79,6 %), urmată de păr (10 %), gât (8,6 %) și umeri (1,7 %). Pe față, 42,5 la sută dintre atingeri au vizat partea interioară a buzelor, a nărilor și a ochilor, iar vârfurile degetelor și degetele mari au fost cel mai des folosite.

Din observații, a reieșit că șoferii au fost mai puțin dispuși să-și atingă fața în timpul episoadelor ce necesitau un nivel de concentrare mai ridicat, când se pregăteau să schimbe banda de circulație sau să vireze.

„Înțelegerea impactului pe care îl au comportamentele umane, precum atingerea feței, asupra sănătății și igienei este în mod clar importantă”, a precizat cercetătorul britanic.

Noi sisteme de avertizare pentru șoferi

Un alt cercetători, Finian Ralph, coautor al studiului, a adăugat că sistemele de monitorizare pentru șoferi, emite avertismente dacă detectează un comportament neobișnuit precum atingerea feței, la șofer.

„Atunci când atingem persoane bolnave sau suprafețe murdare, ne contaminăm mâinile cu germeni. Apoi ne putem infecta pe noi înșine cu acești germeni atingându-ne fața”, a precizat omul de știință.

Cum se răspândesc germenii și virușii prin atingerea feței

Cercetările anterioare au arătat că atingerea feței poate crește riscul de răspândire a germenilor și infecțiilor, inclusiv COVID-19. Astfel, experții în sănătate publică au atras atenția că infecțiile respiratorii, precum pneumonia, gripa sau COVID-19, se pot răspândi prin picăturile din aer, atunci când o persoană bolnavă tușește, strănută sau vorbește în apropierea cuiva.

Ei sugerează că răspândirea se poate face și prin gesturi ale mâinii sau ale feței.