Șoferii români din Italia, tratați ca niște sclavi de patronii lor. Polițiștii au intervenit și au făcut 11 arestări

Sursa foto: captură video

O anchetă complexă condusă de Procuratura din Piacenza, Italia, și desfășurată de Poliția de Stat s-a încheiat miercuri, cu arestarea unor suspecți.

Cu ajutorul ofițerilor de la Poliția Rutieră din Massa Carrara, Piacenza și Pontremoli, a fost demascată o organizație criminală complexă dedicată exploatării șoferilor români de camion. Unsprezece persoane au fost plasate în arest la domiciliu în urma unui ordin de arestare preventivă emis de Tribunalul din Piacenza, Italia.

Au fost implicați aproximativ o sută de șoferi care, care sub amenințarea concedierii, au fost forțați să trăiască în condiții mizere. Autoritățile italiene vorbesc despre un fel de lagăr care nu avea facilități sanitare, fiind amenajat într-o curte folosită de una dintre cele mai importante companii de transport rutier de mărfuri din Piacenza.

Șoferii au fost nevoiți să doarmă și să stea permanent în cabinele camioanelor parcate. În plus ei trebuiau să se încălzească cu sobe improvizate și să folosească bucătării făcute din paleți și butoaie industriale.

Ancheta a început la sfârșitul lunii octombrie 2019, când o patrulă a subsecției de autostradă Pontremoli a oprit pentru control un șofer de origine română. Acesta a prezentat contractul de muncă, care le-a ridicat polițiștilor anumite suspiciuni. Ulterior, s-a demonstrat că documentul era falsificat în ceea ce privește data de expirare.

Două firme românești sunt implicate

Polițiștii italieni au mai precizat că totul a fost posibil cu ajutorul a două firme înmatriculate la Oficiul Registrului Comerțului din România. Acestea erau conduse din România de persoane certate cu legea penală, care, practic, îi obligau pe șoferii români să muncească pentru firmele lor, în condiții ilegale.

La primele ore ale acestei dimineți, polițiștii au ajuns la domiciliile celor unsprezece suspecți pentru a aplica măsurile de arest la domiciliu dispuse de Procuratura din Piacenza și pentru a efectua percheziții, al căror rezultat ar putea duce la alte evoluții importante în ancheta în curs.

Din primele informații, procurorii italieni au cerut sprijinul procurorilor DIICOT din România, pentru a deascoperi mai multe informații legate de firmele implicate și despre patronii acestora.