ȘOFERII sunt în ALERTĂ! Aceștia riscă până la 10 ANI DE ÎNCHISOARE dacă fac asta. News alert
- Cristian Istrate
- 10 februarie 2019, 10:22
O nouă afacere pentru samsarii de mașini a luat avânt. Cumpărătorii de bună credință se lasă păcăliți și pot deveni parte a infracțiunii. Sancțiunile sunt pe măsură.
A apărut o nouă afacere pentru samsarii din România! Pe mai multe site-uri de anunțuri, acte auto se vând la vedere. Important e să se potrivească anul, modelul, monitorizarea și culoarea.
Potrivit specialiștilor din domeniu, cumpărătorii urmăresc să mascheze o serie de nereguli prin achiziționarea unor acte de acest fel: „Spre exemplu, maşina respectivă vine din afara Uniunii Europene, nu corespunde normei de poluare şi nu se poate omologa. Sau maşina are o problemă de legalitate. A fost furată, a fost pierdută sau contestată în instanţă şi nu are drept de proprietate. Nu au acte la maşina respectivă pentru că a fost făcută din dezmembrări.”, a declarat Valentin Ciobanu, reprezentant al unei platforme online de verificare a autenticității auto.
Pentru a nu se alege cu o mașină măsluită, cumpărătorii de bună credință trebuie să țină cont de câteva aspecte: „Primul lucru pe care ar trebui să îl facă este sa verifice pe site-urile de istoric de date modul în care a fost configurată maşina, după seria de caroserie. Este greu de crezut că „noua” maşină este identică cu vechea maşină. A doua metodă este să soliciţi Registrului Auto Român (RAR), deşi nu este obligatoriu, să i se facă autentificarea. Este una dintre cele mai sigure metode. Al treilea lucru pe care poţi să îl faci cu maşina respectivă când există suspiciuni că ar avea o problemă din punct de vedere legal, este să apelezi la entităţile europene care se ocupă de maşinile cu probleme de legalitate.”
Reprezentanți ai RAR au explicat că inspectorii își dau seama dacă plăcuța din aluminiu pe care este bătut numărul de identificare a fost schimbată sau modificată.„Nu are sens să cumpărăm nişte acte pe care am dori eventual să le împerechem cu un vehicul pentru care nu au fost emise aceste acte. Registrul Auto Român are suficiente pârghii de a opri acest fenomen. Este pueril să credem că putem să păcălim RAR-ul prezentând o carte de identitate aparţinând unui alt vehicul. Eu aş exclude această posibilitate. Cei care fac astfel de tranzacţii o fac doar în ideea în care nu se prezintă la RAR şi circulă cu respectivul vehicul fără inspecţie tehnică, în speranţa că nu îi prind filtrele Poliţiei Rutiere sau cele ale Registrului Auto Român”, a declarat directorul tehnic al Registrului Auto Român (RAR), Cristian Bucur.
Astfel de acte comercializate au legătură, de cele mai multe ori, cu mașini furate. Făptașii comit astfel 3 infracțiuni: furt auto, punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat şi fals material în înscrisuri oficiale
Pedeapsa poate ajunge și la 10 ani de închisoare, informează G4media.ro.