Șoferii fără asigurare, depistați cu ajutorul camerelor de supraveghere. Când va intra în vigoare legea

Asigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Așa cum se întâmplă deja în cazul rovinietei, șoferii fără RCA vor putea fi descoperiți inclusiv în trafic: se vor folosi camerele de supraveghere.

Autoritatea de Supraveghere Financiară pregăteşte modificarea legii la începutul anului viitor. Şoferii consideră că ar fi o măsură bună pentru că s-au înmulțit cei care circulă fără RCA, după ce polițele s-au scumpit foarte mult.

Autoritatea de Supravegere Financiară propune folosirea camerelor video pentru depistarea mașinilor fără RCA în trafic. Un proiect de lege ar putea fi introdus în circuitul legislativ la începutul anului viitor.

Va fi un sistem similar rovinietei

Rolul acestora a fost explicat de Valentin Ionescu, director în cadrul ASF:

„Să protejeze persoanele prejudiciate, în urma accidentelor de circulație, cât și să faciliteze minimizarea situațiilor în care conducătorii auto pun în circulație, pe drumurile publice, vehicule care nu au RCA valabil. Va fi un sistem similar rovinietei, ca una dintre soluții - dar care trebuie discutată și agreată la nivel instituțional, dacă legea va fi promulgată anul viitor - să se facă prin camerele CNAIR.”

Șoferii cred că ar fi o măsură utilă. Nimeni nu vrea să fie implicat într-un accident rutier cu o mașină fără asigurare obligatorie. Potrivit datelor comunicate de Poliția Rutieră, anul trecut au fost amendați aproape 9000 de șoferi pentru că nu aveau polița RCA, iar în primele 9 luni ale acestui an peste 6000 de șoferi.

Datele furnizate de ASF arată că, în România, sunt valabile, în prezent, peste 7 milioane de polițe RCA. În ultima perioadă, asigurările auto obligatorii s-au scumpit foarte mult, pentru categoriile de șoferi care prezintă risc, precum începătorii cu mașini care au motoare puternice, potrivit TVR1.

Șoferii vor plăti mai mult pentru rovinietă. O nouă taxă de poluare

În august, Guvernul a decis majorarea amenzilor pentru lipsa rovinietei valabile atât pentru cei cu mașini mari de transport persoane și marfă, cât și pentru cei cu mașini mici. Legea 241/2022 a fost publicată în Monitorul oficial nr. 736 și vizează modificarea anexei nr. 2 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România. Aceasta a intrat în vigoare pe 20 august 2022.

„Din anul 2010 și până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă”, și-au motivat inițiatorii măsura.