Şoferii, convinşi că pot bea un păhărel

Şoferii, convinşi că pot bea un păhărel

Peste 83% dintre şoferii români nu au habar de prevederile Codului Rutier şi sunt convinşi că legea le dă voie să conducă după ce au băut un pahar de vin sau o sticlă de bere. Aceasta este doar una dintre concluziile unui studiu realizat de Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii. Majoritatea şoferilor români dau dovadă de ignoranţă în privinţa legislaţiei rutiere, îşi supraestimează abilităţile de conducători auto sau performanţ ele maşinilor pe care le au şi, mai mult, sunt convinşi că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate.

Acestea sunt concluziile unui studiu realizat, după model european, de Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii, pe un eşantion reprezentantiv la nivel naţional, alcătuit din conducători auto cu vârsta până în 70 de ani (au fost chestionaţi 1.207 şoferi care au condus zilnic, în ultimele şase luni).

„Iată explicaţiile pentru numărul extrem de mare de accidente rutiere înregistrate pe şoselele din România în ultimul an. Mai grav este însă faptul că mare parte dintre şoferii implicaţi deja în accidente nu au învăţat mare lucru din aceste experienţe şi consideră că este normal să încalce în continuare regulile de circulaţie sau să urce băuţi la volan. Justificările lor sunt de-a dreptul hilare şi demonstrează că nu le pasă nici măcar de sancţiuni: «Este mai important să menţii un trafic fluent decât să respecţi regulile» sau «Poţi să conduci puţin băut când ai de făcut un drum scurt sau te afli într-o situaţie de urgenţ㻓. Alcoolul la volan şi viteza, unanim acceptate Concret, studiul arată că 83,3% dintre şoferii chestionaţi nu au citit Codul Rutier şi sunt convinşi că legea le dă voie să conducă după ce au băut un pahar cu vin sau o sticlă cu bere. Mai mult, toţi respondenţii s-au declarat dispuşi să depăşească frecvent limitele maxime de viteză cu până la 20 de kilometri/oră, fie pentru că se grăbesc, fie pentru că starea drumului le permite ori, pur şi simplu, pentru că şi ceilalţi şoferi fac asta. Acelaşi studiu arată că tinerii sub 25 de ani sunt cei mai imprudenţi şoferi.

Circa 40% dintre aceştia consideră că este necesar să recurgă la manevre riscante atunci când traficul este aglomerat, iar mai mult de un sfert dintre ei sunt de acord că, pentru a ajunge la timp, pot să încălce unele reguli de circulaţ ie. „Şoferii implicaţi în accidente rutiere au o anumită predispoziţie în acest sens“, subliniază specialiştii care au realizat studiul, arătând că 44,5% dintre respondenţii din această categorie recunosc că au condus băuţi, 60% sunt de acord că depăşirea cu 10-20 de kilometri/oră a limitei maxime de viteză este acceptabilă, în timp ce alţi 50,2% consideră că este mai important să menţii un trafic fluent decât să respecţi regulile.

PROFIL Cocktailul care aduce moartea: teribilism şi viteză excesivă Un exemplu elocvent pentru concluziile studiului realizat de poliţişti, referitoare la profilul tinerilor care îmbină teribilismul cu viteza excesivă, este un accident provocat, ieri-dimineaţă, de un conducător auto de numai 20 de ani, pe Valea Oltului. Potrivit oamenilor legii, tânărul şofer şi un prieten al său în vârstă de 18 ani, pasager pe locul din dreapta faţă al autoturismului Volkswagen în care se aflau, au murit după o cursă nebună care a sfârşit în râul Olt.

„Într-o curbă foarte periculoasă, şoferul a pierdut controlul maşinii, care, după ce a lovit parapetul de protecţie, a fost proiectată la circa 70 de metri distanţă, în râu. În momentul în care am scos maşina din apă, cutia de viteze era blocată în treapta «sport», cea mai înaltă treaptă posibilă la un astfel de autoturism“, au apreciat oamenii legii.

Ne puteți urmări și pe Google News