Principala grijă a multor șoferi când circulă pe drumurile publice din afara orașelor este să plătească taxa de drum. Există o categorie de conducători auto care sunt scutiți de la plata rovinietei.
Conducătorii trebuie să plătească rovinieta de fiecare dată când circulă pe drumurile publice din afara orașelor. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a făcut mai multe demersuri de-a lungul anilor pentru ca șoferii care circulă fără să plătească taxa de drum să fie pedepsiți. Au fost amplasate diferite camere speciale care îi pot surprinde pe acești conducători auto.
Este important de precizat că anumiți șoferi din România sunt scutiți de la plata acestei taxe. Rovinieta se eliberează pentru o zi, o săptămână, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni. Prețul acesteia diferă în funcție de categoria din care face parte autovehiculul. Taxa poate fi plătită la orice subunitate CNAIR sau la oficiile Poștei Române și în benzinării.
Șoferii care nu trebuie să plătească rovinieta mașinii
Codul Rutier este destul de strict în ceea ce privește rovinieta, dar există și unele persoane care nu trebuie să achite această taxă. Este vorba de șoferii care dețin numere de înmatriculare de culoare roșie. Este vorba de numerele provizorii. Acești conducători auto nu sunt obligați să plătească rovinieta. În plus, ei nu riscă să primească amenzi din partea polițiștilor turiere. Este important de precizat că numerele trebuie să se afle în perioada de valabilitate, potrivit Cancan.ro.
Mai sunt și alte mașini care nu au nevoie de rovinietă. Este vorba de:
- mașinile Ministerului Apărării Naționale;
- mașinile Ministerului Afacerilor Interne;
- mașinile Serviciului Român de Informații (SRI);
- mașinile Serviciului de Informații Externe (SIE);
- mașinile Serviciului de Protecție și Pază;
- mașinile Serviciului de Telecomunicații Speciale;
- mașinile Administrației Naționale a Penitenciarelor și unitățile subordonate;
- mașinile Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier;
- Serviciile de ambulanță;
- Serviciile pentru Situații de Urgență;
- Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România;
- Societatea Națională de Cruce Roșie
- persoanele cu handicap care dețin un vehicul adaptat handicapului și persoanele care le au în îngrijire.