Șoferii care încalcă legea, depistați mai ușor în trafic. Sistemul folosit de Poliție

Șoferii care încalcă legea, depistați mai ușor în trafic. Sistemul folosit de Poliție Șoferii în trafic. Sursa foto: Arhiva EVZ

Șoferii, în special cei care încalcă legislația rutieră, vor putea fi recunoscuți mai ușor în trafic de poliție prin intermediul unui sistem modern ce va recunoaște automat numerele de înmatriculare.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a comunicat că a demarat procesul de achiziție prin licitație a unui sistem automat de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, care va fi instalat pe cel puțin 1.200 de autospeciale ale poliției.

Numerele de înmatriculare, recunoscute automat de poliție printr-un nou sistem

Conform informațiilor publicate de IGPR pe SEAP, se desfășoară procedura de achiziție prin licitație pentru un sistem automat de recunoaștere a numerelor de înmatriculare (cunoscut sub acronimul LPR - License Plate Recognition).

Valoarea estimată a acestui proiect este de 20.166.000 lei pentru infrastructura hardware și software pentru LPR, 50.592.000 lei pentru echipamentul ce recunoaște numerele de înmatriculare instalat pe mașină și 720.000 lei pentru un sistem de comunicații tip APN privat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste achiziții vor fi finanțate din fonduri bugetare.

Ofertele sau cererile de participare pentru proiectul privind numerele de înmatriculare trebuie depuse până la data de 20.06.2024, ora 15.00, iar acestea trebuie să rămână valabile până la data de 20.09.2024.

Mașini de poliție

Mașini de poliție. Sursa foto: Arhiva EVZ

Reprezentanții IGPR precizează că întregul sistem automat de recunoaștere a numerelor de înmatriculare va fi achiziționat printr-un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni.

Șoferii care încalcă legea vor fi recunoscuți mai ușor

Prin intermediul noului sistem ce recunoaște automat numerele de înmatriculare, polițiștii vor fi capabili să identifice rapid vehiculele de interes operativ, implicate în activități infracționale și contravenționale sau care sunt căutate în conformitate cu legea.

În anul 2023, IGPR a implementat un subsistem LPR pe 200 de autospeciale. Prin intermediul noului contract, se vizează extinderea implementării acestui sistem la cel puțin 1.200 de autospeciale.

Potrivit cererii de ofertă, sistemul care recunoaște numerele va fi instalat pe vehiculele dintr-un parc auto format în principal din modele Dacia Logan și Dacia Duster fabricate începând cu anul 2018.

Numerele de înmatriculare

Numere de înmatriculare. Sursa foto: EVZ

„Acest sistem va avea acoperire națională. Autospecialele pe care se vor instala camerele se vor regăsi la nivelul întregii țări”, este menționat în caietul de sarcini privind încheierea unui acord cadru aferent sistemului automat ce recunoaște numerele de înmatriculare, potrivit economica.net.