ATENȚIE, șoferi! POLIȚIȘTII trag un SEMNAL DE ALARMĂ. Când sunt OBLIGATORII anvelopele de iarnă

ATENȚIE, șoferi! POLIȚIȘTII trag un SEMNAL DE ALARMĂ. Când sunt OBLIGATORII anvelopele de iarnă

Vremea rea s-a instalat în majoritatea regiunilor din țară, astfel încât polițiștii sunt nevoiți să tragă, din nou, un semnal de alarmă pentru șoferi. Aceștia recomandă folosirea anvelopelor de iarnă pentru a evita orice pericol în trafic.

Deși vremea rea și-a intrat deja în drepturi în mai multe zone din țară, unii șoferi continuă să circule cu inconștiență, fără anvelope de iarnă, riscându-și viața, dar punându-i în pericol și pe ceilalți participanți la trafic. 

Mai mult, aceștia riscă să fie amendați și să rămână fără certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului. În acest caz, șoferului i se va elibera o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație, după cum informează Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Dâmbovița, prin intermediul unui comunicat.

Polițiștii trag un semnal de alarmă în rândul șoferilor, amintindu-le că, pe perioada iernii, folosirea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. În ceea ce privește autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, acestea trebuie echipate cu dispozitive antiderapante, informează Libertatea. 

Că tot mai este puțin până la Sărbători, polițiștii le recomandă șoferilor să-și planifice din timp călătoriile, să se intereseze de condițiile meteo-rutiere de pe traseul ce urmează să îl parcurgă şi să verifice starea autovehiculului. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, treșoferii sunt obligați să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. De asemenea, poliția rutieră mai recomandă evitarea acționării bruște a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl condus poate derapa. Se recomandă folosirea cu precădere a frânei de motor doar în cazul în care se circulă pe un carosabil alunecos. 

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, polițiștii le recomandă, de asemenea, șoferilor să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Se recomandă folosirea luminilor de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Farurile trebuie să fie curate în permanență. De asemenea, și blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului. 

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, mai informează sursa citată.