„Sodoma”, cartea-șoc cu privire la homosexualitatea de la Vatican
- Tudor Borcea
- 14 februarie 2019, 15:52
„Sodoma : anchetă în inima Vaticanului”, cartea jurnalistului, sociologului, cercetătorului și scriitorului Frederic Martel, apărută la editura Robert Laffont, dezvăluie, în 638 de pagini, „omniprezența prelaților gay la vârful bisericii”. O anchetă explozivă care va provoca seisme.
„Vaticanul are o comunitate homosexuală printre cele mai mari din lume și am dubii că până și în cartierul Castro din San Francisco, emblematicul cartier gay, astăzi mai mixt, ar fi mai mulți homosexuali”, scrie Martel. Publicată în simultan în opt limbi, cartea lui Frederic Martel este o bombă editorială. Autorul, scrie Le Point, a desfășurat timp de patru ani o anchetă la Vatican, dar și în 30 de țări, a interogat 1500 de persoane, din care 41 cardinali, 52 de episcopi și monseniori, 11 membri ai Gărzilor Elvețiene, 45 de nunțiuri apostolice și peste 200 de preoți și seminariști.
În cele 630 de pagini, sociologul descrie ceea ce numește „secretul cel mai bine păzit al Vaticanului”: omniprezența homosexualilor la vârful bisericii. Se cunosc scanaluri recente, precum arestarea preotului Luigi Capozzi, care organiza orgii în apartamentul său de la vatican, sau acuzațiile din vara anului trecut ale monseniorului Vigano, fost ambasador al Vaticanului la Washington, potrivit cărora Papa a acoperit abuzurile sexuale ale fostului cardinal Theodore McCarrick.
Dar Frédéric Martel intenționează să aducă la lumină un întreg sistem, nu un "lobby homosexual", așa cum îl auzim deseori, ci aproape o normalitate.
Potrivit lui Martel, „homosexualitatea se extinde pe măsură ce te apropii de sfinții sfinților. Există din ce în ce mai mulți homosexuali atunci când urcăm în ierarhia catolică. La Vatican, homosexualitea devine o regulă iar heterosexualitatea o exepție”.
Autorul afirmă și o altă regulă, contra intuitivă, dar care „se verifică aproape de fiecare dată”. Adică prelații care țin cele mai homofobe discursuri și tradiționale din punct de vedere moral se dovedesc ei înșiși în particular, homosexuali sau homofili.
Cartea lui Martel revizitează pontificatele Papei Paul al VI-lea, Papei Ioan Paul al II-lea și Papei Benedict, prin prisma gay.
Este teribil pentru imaginea Papei Ioan Paul al ll-lea, care și-a multiplicat anatemele contra homosexualității și a prezervativului (în plină epidemie SIDA) dar al cărui anturaj era majoritar constituit din homosexuali, între care doi cardinali implicați într-o rețea de prostituție masculină.
Papa Francisc apare ca erou al cărții, ca bun iezuit dar cu declarații ambigue pe tema homosexualității, autor și al formulării „Cine sunt eu să judec”.
Dacă Frederic Martel își ia precauția să distingă chestiunea homosexualității de cea a scandalurilor de abuzuri sexuale care se multiplică la Vatican, el dă asigurări că această „cultură a secretului” este o cheie esențială pentru a înțelege de ce anumiți cardinali și episcopi au acoperit acte de pedofilie.
Într-un epilog bulverasant, scriitorul dezvăluie că preotul copilăriei sale din Avignon a murit de SIDA în 1990, abandonat de biserică. El dă asigurări că unii rezidenți ai Vaticanului, din cauza constrângerilor celibatului, „și-au reinventat dragostea”.
Un bătrân cardinal trăia cu cumnatul lui iar alții cu mai tinerii lor secretari. Frederic Martel afirmă că „Sodoma” , care va fi lansată în această lună în Franța, nu este o carte anticlericală, dar o investigare a unei „comunități homosexuale mai speciale”.
80% din preoții care lucrează la Vatican sunt homosexuali, dar nu neapărat „activi sexual”, potrit cărții lui Martel, care va fi publicată în 20 de țări săptămâna viitoare, cu ocazia deschiderii unei conferințe la Vatican cu privire la abuzurile sexuale, la care episcopi din întreaga lume au fost convocați.
Potrivit editorului britanic al cărții, Bloomsbury, ea „dezvăluie secretele” celibatului, misoginiei și a comploturilor contra Papei Francisc, punând în lumină „o cultură clericală a secretului, care începe din micile seminarii și continuă până la Vatican”, notează The Guardian, citând materialul promoțional al editurii Bloomsbury.
Anul trecut, Juan Carlos Cruz, fostă victimă a unui abuz sexual a declarat că Papa Francisc i-a mărturisit, în cadrul unei reuniouni private: „Juan Carlos, că ești homosexual nu contează. Dumnezeu te-a făcut așa și te-a iubit așa și nu-mi pasă. Papa te iubește așa. Trebuie să fii fericit cu cine ești”.
Dar un preot polonez a fost demis din postul său din Vatican și caterisi după ce și-a anunțat homosexualitatea că a acuzat biserica că a făcut un "iad" viața a milioane de catolici homosexuali. Într-o scrisoare adresată Papei Francisc în 2015, fostul preot, Krzysztof Charamsa, a criticat ceea ce al a denumit ipocrizia vaticanului în interzicerea preoților homosexuali și a declarat: „clerul este plin de homosexuali”.
Momentul ales pentru publicarea „Sodomei” lui Martel ridică temeri că unii ar încerca să confunde cele două probleme: homosexualitatea preoților și abuzurile sexuale. Dar alegațiile cărții vor face mai mult ca sigur subiectul unor anchete aprofundate din partea episcopilor din peste 100 de țări care vor veni la conferința de patru zile de la Roma.