Sociologul Vladimir Ionaș, despre alegerile legislative din SUA: „Iată că nu a murit democrația”. Ce va urma

Sursa foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Sociologul Avangarde Vladimir Ionaș a vorbit despre alegerile legislative din SUA și a explicat semnificația rezultatelor acestui scrutin, dar a punctat și ce va urma după aceste alegeri.

Vladimir Ionaș a făcut referire la victoria democrațiilor, în urma căreia aceștia își vor păstra majoritatea în Senat, menționând că astfel a reușit să învingă democrația, însă per ansamblu, electoratul american a dat o lecție politicienilor.

„Democrația nu a murit, a reușit să învingă”

„Iată că, la cum arată rezultatele, acel tsunami a fost un mic val care abia te-a clătinat puţin. Deci, putem spune iată că nu a murit democraţia, a reuşit să învingă, să câştige. Din punctul de vedere al republicanilor probabil nu este aşa, e exact invers, dar până la urmă, fiecare dintre cele două partide ar trebui să se uite mai degrabă acolo unde au pierdut şi de ce au pierdut pentru că, din punctul meu de vedere, electoratul american a dat o lecţie politicienilor”, a spus Vladimir Ionaș.

Sociologul a specificat că așteptările erau foarte mari din partea republicanilor, mai ales dacă ne uităm la alegerile de la mijlocul mandatului unui preşedinte, opoziția câștigă la scoruri semnificative, tocmai pentru că electoratul nu este mulțumit de actuala administrație. Acest lucru nu s-a întâmplat însă.

Şi în primul rând nu s-a întâmplat pe o absenţă la vot a republicanilor, ceea ce surprinde multă lume pentru că acel tsunami de care se vorbea venea ca urmare a sondajelor de opinie făcute în SUA unde, într-adevăr, republicanii, inclusiv în sondajele democraţilor, apăreau cu o dorinţă mult mai mare de a participa la vot, erau mult mai entuziaşti de ziua votului, şi iată că totuşi nu au fost la vot”, a adăugat sociologul.

Libertatea văzută de americani e diferită de oricare alta

Vladimir Ionaș a vorbit și despre termenul de libertate, care este altfel percepută de societatea americană. Astfel, dacă pentru unii europeni e destul de greu să înțelegi cum poți vota fără act de identitate, cetățenii americani consideră acest act o normalitate și tocmai de aceea una politicieni au promovat aceste teme.

Sociologul a mai susținut că republicații sunt mulțumiți și doar să controleze Camera Reprezentanților. „Pentru că în acea Cameră pot înfiinţa acele comisii depre care se vorbeşte de mult timp pentru anchetarea diverselor  activităţii ale preşedintelui Biden şi ale altor membrii ai familiei sale. Era unul dintre obiectivele despre care republicanii vorbeau foarte mult, mai ales neoficial, la întâlniri neoficiale.

Deci îşi pot îndeplini acest obiectiv în jurmătorii doi ani să-l hăituiască pur şi simplu pe preşedintele Biden pe modelul în care democraţii l-au hăituit pe preşedintele Trump în ultima perioadă a mandatului său. Un control al democraţilor şi la 50-50, cu vicepreşedintele care are drept de veto, controlul este al democraţilor”, a spus Vladimir Ionaș.

Potrivit acestuia, ce s-a întâmplat este un win-win situation, o situație perfectă pentru ambele părți, prin care partidele își pot spăla imaginea, conform alephnews.ro.