Socialiştii ungari joacă din nou cartea demisiei

Premierul Ferenc Gyurcsany şi-a anunţat intenţia de a demisiona. Socialiştii au schimbat şeful executivului şi în 2004, câştigând apoi alegerile.

Ungaria ar putea înfrunta criza economică cu un nou executiv, după ce premierul socialist Ferenc Gyurcsany a propus partidului său desemnarea unui candidat care să formeze un nou guvern. Anunţul a fost făcut sâmbătă, cu ocazia Congresului Partidului Socialist (MSZP), în care Gyurcsany a fost reales preşedinte al acestei formaţiuni politice, printr-un vot câştigat detaşat.

Gyurcsany urma să iniţieze astăzi în parlamentul ungar „o moţiune de neîncredere constructivă” la adresa sa. „Am înţeles că eu sunt un obstacol în calea obţinerii unei majorităţi parlamentare necesare pentru aplicarea reformelor. Sper ca eu să fiu singurul obstacol, pentru că îl voi elimina”, a declarat Gyurcsany, citat de AFP. Premierul ungar a propus apoi lansarea unor tratative între principalele partide politice şi organizarea unui nou congres al socia liştilor, pe 5 aprilie, pentru desemnarea oficială a unui candidat. Scenarii de criză

Dacă moţiunea sa va fi acceptată de cel puţin o cincime dintre deputaţii ungari, legislativul de la Budapesta va vota pentru desemnarea unui nou premier cel mai devreme pe 14 aprilie. În cazul dizolvării parlamentului, electoratul ungar va fi chemat la urne în iunie, pentru alegeri anticipate. Principalul partid de opoziţie, FIDESZ, a precizat că nu doreşte să negocieze cu socialiştii, anunţând că va de pune o moţiune pentru dizolvarea parlamentului.

În vârstă de 47 de ani, energicul Ferenc Gyurcsany este cunoscut pe scena politică ungară drept „părintele rigorii” datorită unei serii de reforme implementate în educaţie, sănătate, securitate socială sau servicii publice. Principala sa performanţă, reducerea deficitului public de la 9,2% în 2006, la numai 3,3 în 2008, a fost atinsă printr-o serie de măsuri de austeritate care au contribuit la scăderea dramatică a popularităţii sale.

COMPROMIS STRATEGIC Demisie cu tradiţie în tabăra socialistă

Aflat la al doilea mandat, Ferenc Gyurcsany a fost numit în fruntea executivului în septembrie 2004, după demisia lui Péter Medgyessy, pe fondul disputelor cu partenerul de coaliţie al socialiştilor, Alianţa Democraţilor Liberi (SZDSZ). Gyurcsany a fost desemnat atunci premier printr-un vot al parlamentului la care opoziţia nu a participat. Contrastând cu predecesorul său, un tehnocrat fără charismă, Gyurcsany a reuşit să le asigure socialiştilor victoria în alegerile din 2006.

Analiştii politici consideră că Gyurcsany, rămas la conducerea socialiştilor, a ales să-şi menţină o poziţie influentă pe scena politică, prin evitarea alegerilor anticipate în care partidul său, cotat în sondaje la numai 16%-17%, ar fi riscat participarea la guvernare.