Socialistii, taxati pentru coruptie la euroalegeri

Socialistii, taxati  pentru coruptie la euroalegeri

Formatiunea GERB (Cetatenii pentru o dezvoltare europeana a Bulgariei) a castigat alegerile europarlamentare desfasurate duminica in Bulgaria, obtinand 21,69% din voturi, in fata socialistilor care au adunat 21,41%, potrivit rezultatelor definitive.

Victoria opozitiei, condusa de primarul Sofiei, Boiko Borisov, a fost interpretata ca un avertisment adresat guvernului socialist, in sensul combaterii infractionalitatii si a coruptiei. Cursa stransa dintre partide, care a indus in eroare sondajele efectuate la iesirea de la urne, a compensat indiferenta majoritatii electoratului. Mai putin de 30% dintre alegatorii bulgari s-au prezentat duminica la urne.

Avertisment pentru guvern

Lupta pentru cele 18 mandate de europarlamentari bulgari a fost castigata, la limita, de GERB, care obtine cinci mandate, in numar egal cu cele ale socialistilor. Un rezultat bun a obtinut si Miscarea pentru Drepturi si Libertati (a minoritatii turce), care a adunat 20,26% din voturi, respectiv cinci mandate. Celelalte doua formatiuni care vor avea reprezentanti in Parlamentul European sunt Partidul Nationalist Ataka - 14,2% si Miscarea Nationala Simeon al II-lea - 6,2%.

Analistii bulgari, citati de Reuters, sunt de acord ca votul populatiei a sanctionat eforturile insuficiente realizate de guvernul condus de socialisti in lupta impotriva coruptiei. Unii comentatori de la Sofia vorbesc chiar de o posibila remaniere a executivului. 

Absenteism asteptat Prezenta foarte scazuta la alegerile europene - 28,61% - nu i-a speriat pe reprezentantii Comisiei Europene, care au precizat ca se asteptau la o asemenea cifra. Aceasta participare „corespunde asteptarilor noastre”, a afirmat purtatorul de cuvant Mark Stephen Gray, explicand ca o situatie similara a existat in 2004 in cele zece state care au aderat la Uniunea Europeana.

In ce-l priveste, premierul bulgar Serghei Stanisev a deplans rata slaba de participare la scrutin a concetatenilor sai. La fel si analistii bulgari, care au subliniat lipsa unei dezbateri pe teme europene, dar si lipsa oricaror informatii furnizate publicului in privinta misiunii europarlamentarilor bulgari in Europa. 

Ne puteți urmări și pe Google News