În urma întâlnirii pe care au avut-o la Bruxelles, socialiştii europeni au decis consolidarea, prin intermediul unei alianţe, a puterii de vot a socialiştilor în Parlamentul European, dar şi opoziţia faţă de un nou mandat în fruntea Comisiei Europene pentru Jose Manuel Barroso.
"Prezidiul Partidului Socialiştilor Europeni (PES) a aprobat propunerea de consolidare a puterii de vot a Grupului Socialist din Parlamentul European prin crearea unei alianţe instituţionalizate între europarlamentarii socialişti şi cei ai Partidului Democrat din Italia. Prin acest demers, raportul de forţe între socialiştii europeni şi Grupul popular din PE (PPE) va fi readus la un nivel similar cu cel din legislatura precedentă (2004-2009), reducându-se considerabil impactul dreptei populare asupra deciziilor legislativului european", se arată într-un comunicat de presă.
Totodată, PES se opune unui nou mandat pentru Barroso la cârma Comisiei Europene, acesta fiind considerat un candidat al dreptei ale cărei politici sunt vinovate de izbucnirea crizei mondiale şi întârzierea integrării europene. "Există un risc semnificativ ca şomajul să afecteze 27 de milioane de europeni până în primăvara anului 2010 dacă nu reacţionăm de o manieră hotărâtoare. Aşadar, există o nevoie fundamentală de o nouă politică cuprinzătoare şi de un nou Preşedinte al Comisiei Europene", au precizat social-democraţii europeni.
PES solicită consultarea Parlamentului
În acest context, PES solicită Consiliului European să nu ia nicio decizie privind viitorul Preşedinte al Comisiei Europene fără consultarea Parlamentului. În acelaşi timp, în procesul de negociere cu Parlamentul European a viitoarei Preşedinţii a Comisiei Europene, PES va urmări obţinerea unor angajamente ferme privind promovarea unor politici sociale precum şi includerea în componenţa executivului european a unor comisari socialişti / social-democraţi.
Reacţia PES vine după ce actualul preşedinte al executivului UE, portughezul Jose Manuel Barroso, şi-a anunţat marţi candidatura oficială pentru un nou mandat în fruntea executivului UE. Şanse mari sunt să îl obţină, în condiţiile în care aliaţii de centru-dreapta au câştigat clar europarlamentarele. Barroso a primit susţinerea Germaniei, dar şi a Cehiei şi Suediei, ţările care deţin actuala şi viitoarea preşedinţie a UE. CITIŢI ŞI:
Se pregăteşte Comisia Barroso II