„SOCIAL MEDIA ne face mai PROȘTI”. Exemplul unui profesor de la Harvard
Editura Evenimentul si Capital

„SOCIAL MEDIA ne face mai PROȘTI”. Exemplul unui profesor de la Harvard

Steven Pinker, psihologul american, profesor la Universitatea Harvard
Autor: | | 0 Comentarii | 1551 Vizualizari

De ce ne face social media să fim mai proști, explică un jurnalist american, pornind de la manipularea devenită virală pe internet, în care un discurs a fost tăiat, extras din context și „vândut” așa cum au dorit autorii montajului.

Săptămâna trecută, o înregistrare video a fost publicată pe rețelele de socializare, în care un profesor de la Universitatea Harvard, Steven Pinker, pare să laude membrii unei mișcări rasiste.

Clipul, care a fost înregistrat în timpul unui eveniment din luna noiembrie de la Harvard, organizat de revista Spiked, arăta că Pinker se referea la „oamenii foarte inteligenți, foarte educați, care gravitează către alt-right (mișcare idelologică conservatoare, cu tendințe spre extrema-dreaptă - n.r.) și îi numea „internet savvy”, adică oameni care înțeleg foarte bine cum funcționează mass-media și internetul.

Clipul a devenit viral, cei care se consideră de dreapta au sărbătorit, iar cei de stânga s-au enervat, scrie New York Times, într-un editorial semnat Jesse Singal.

Un site neo-nazist, Daily Stormer, a publicat atunci un articol în care sublinia că „profesorul evreu de la Harvard admite că extrema dreaptă are dreptate în toate”.

Video-ul a fost publicat și pe Twitter, de cel care se descrie drept „incitatorul de dreapta” Alex Witoslawski și a fost redistribuit de sute de ori, inclusiv de către liderul naționalist alb Richard Spencer.

„Steven Pinker este de mult apreciat de suprematiștii albi de extrema dreaptă”, a scris jurnalistul de stânga Ben Norton. „Și acum le întoarce favorurile”.

Ideea că Pinker, un liberal, profesor evreu de psihologie, este fan al unei mișcări online rasiste și antisemite, este absurdă purși simplu, așa că ar fitentant să îți dai ochii peste cap și să spui că este doar ceea ce face social media mai bine: provoacă mânie, indignare, scrie jurnalistul.

Dar episodul trebuie tratat altfel, pentru că pune în evidență tendința social media de a înlocui înțelegerea empirică a lumii cu credințele tribale. Una este să spui că stânga și dreapta nu sunt de acord în privința unor lucruri, idei, credințe și altceva să desfaci firul în patru și să faci ca oameni care credeau că împărtășesc aceleași valori să-și pună mereu semne de întrebare asupra unor evenimente sau știri.

Asta pentru că dinamica socială a spațiului online aduce ideea că oricine nu este de acord cu tine pe un subiect controversat, chiar și puțin, este ori tâmpit incorigibil, ori malefic, ori suspect. Pe un număr tot mai mare de subiecte și teme, nu mai există dezacord de bună credință.

Cazul profesorului Pinker și a furiei provocate de el este unul tipic.

Clipul era profund înșelător. Dacă te uiți la toată înregistrarea de opt minute, din care a fost extrasă doar o parte, este clar că Pinker voia să spună cu totul altceva - credințele celor de extremă dreapta sunt false și ilogice, dar stânga trebuie să facă o treabă mai bună în lupta contra lor.

Clipul începe cu Pinker spunând că este de acord cu antevorbitorii săi (doi jurnaliști și un avocat) care vorbeau despre „corectitudinea politică, ce a făcut extrem de mult rău, prin consecințele pe care le-a produs asupra celor ușor de convins sau a căror afiliere poate fi ușor schimbată”.

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate