Un tânăr şi o tânără din Illinois, Statele Unite, şi-au urmărit vreme de doi ani mama în justiţie pentru "proastă îngrijire maternă". Detaliile cazului sunt absolut senzaţionale.
Şi-a bătut mama copiii? I-a înfometat? I-a hărţuit moral? Nu, se pare că mai grav: i-a spus fiului său, pe când acesta avea 7 ani să-şi pună centura de siguranţă, pentru că, altfel, cheamă poliţia. Nu a dus-o pe fiică la un salon auto şi a sunat-o la miezul nopţii pentru a-i cere să vină acasă de la petrecere.
Au fost crescuţi într-o casă de 1,5 milioane de dolari
Cei doi copii, astăzi de 23 şi 20 de ani, crescuţi într-o casă de 1,5 milioane de dolari, declară că deciziile mamei le-au produs grave prejudicii, pentru care cer despăgubiri.
Senzaţionala poveste, relatată de Chicago Tribune, a început în 2009, când copiii, reprezentanţi în justiţie de trei avocaţi, printre care tatăl lor (!), au intentat o acţiune civilă împotriva mamei lor, cerând 50.000 de dolari pentru "suferinţă emoţională". Tatăl şi mama lor au fost căsătoriţi vreme de zece ani, înainte ca ea să ceară divorţul în 1995. Pentru a-şi justifica pretenţiile, copiii au depus mai multe probe la dosar printrecare o felicitare dată de mamă fiului ei de ziua acestuia.
Felicitarea "nepotrivită": nu conţinea nici un ban
Felicitarea avea nişte tomate desenate pe o masă, dintre care una avea ochi deplastic pentru a o transforma într-un omuleţ. Pe felicitare, mama scrisese: "Fiul meu, ţi-am cumpărat această felicitare pentru că este exact ca tine... Diferită de restul! Să ai o superaniversare!
Pupici, Mama" Felicitarea a fost considerară de partea vătămată ca "nepotrivită" pentru că nu conţinea nici bani lichizi, nici vreun cec. Avocata mamei a declarat că această "litanie de plângeri copilăreşti şi ingratitudine" care forma un dosar gros de 30 de centimetri nu era decât o tentativă a soţului său de "răzbunare supremă", văzându-şi copii că îşi acuză mama că a fost "un părinte rău". Un tribunal din Illinois s-a pronunţat asupra cauzei, hotărând că "faptele invocate nu au avut loc", conduita mamei nefiind nici excesivă nici scandaloasă şi că a le da dreptate copiilor "ar putea deschide calea spre o supraveghere şi o interferenţă juridică excesivă în educarea copiilor.
Justiţia care strică casele oamenilor
Justiţia americană este recunoscută pentru apetitul ei de a se băga în casele oamenilor, mai ales în relaţia dintre părinţi şi copii. Mulţi minori au învăţat, la prima ceartă sau palmă, că se pot adresa institutelor de protecţie a copilului. Şi nu o dată, justiţia a luat copilul de lângă părinţi, invocând "rele tratamente". Avocata mamei a scris în dosar că "îşi iubeşte în continuare copiii", dar că aceştia nu vor decât "avantajele oferite de o relaţie familială dar fără nici o constrângere".