Șocant. Chimioterapia permite cancerului să se răspândească în corp?
- Sebastian Rusu
- 13 iulie 2017, 12:17
Tratamentul anticanceros cu medicamente citostatice ar putea avea efecte negative în profilaxia cancerului întrucât ar favoriza migrarea celulelor tumorale în alte zone ale corpului și totodată ar stimula tumorile să devină mai puternice.
Un studiu coordonat de medical George Karagiannis de la Colegiul de Medicină ”Albert Einstein” din cadrul Univerității Yeshiva New York a analizat impactul medicamentelor citostatice asupra pacientelor cu cancer la sân. Astfel, înaintea intervențiilor chirurgicale în aceste cazuri, pacientele urmează chimioterapie care reduc tumorile pe termen scurt însă poate declanșa răspândirea celulelor canceroase în corp, potrivit publika.md.
Medicul George Karagiannis este de părere că medicația toxică declanșează un mecanism de reparare al corpului care mai apoi, stimulează tumorile să devină din nou mai puternice. Pe de altă parte, acestea sporeșc numărul de ”puncte de acces” pe vasele de sânge care permite cancerului să se răspândească în organism.
De asemenea, cercetătorul a observat că în cazul șoarecilor, chimioterapia contra tumorilor mamare a înmulțit numărul de celule canceroase care circulau în corp și în plămâni.
În acest context, pacientele trebuie să fie monitorizate în timpul chimioterapiei pentru a se verifica dacă celulele tumorale au început să circule în corp și să formeze ”puncte de acces''.
”În cazul în care se observă că numărul markerilor a crescut, am recomanda întreruperea chimioterapiei și efectuarea mai întâi a intervenției chirurgicale, urmată de chimioterapie postoperatorie. Nu am investigat decât diseminarea indusă de chimioterapie a celulelor tumorale în cancerul de sân. În prezent lucrăm și la alte tipuri de cancer pentru a afla dacă se generează efecte similar”, a conchis medicul George Karagiannis.