Șoc total! Ce au descoperit în pâinea românilor cea de toate zilele

Pâine. Sursa foto: EVZ

Dacă întrebai brutarii de pe vremuri din ce se face pâinea, îți răspundeau scurt: din făină, drojdie, sare și apă.

Vremurile s-au schimbat și odată cu ele tot felul de substanțe, greu de cunoscut de consumator, alături de o cantitate considerabilă de zahăr, se regăsesc în pâinea din magazine.

Un studiu realizat de InfoCons, pe baza produselor tip pâine de pe piața din România, arată că în acestea se regăsesc: 50% cu E-uri, până la 7g de zaharuri și 2,3 g sare per 100g de produs!

Studiul a fost făcut pe 50 de produse, care provin de la următorii producători/distribuitori:

România Hypermarche SA, Auchan România SA, Carrefour România SA, Lidl Discount SRL, Frontera Trading SRL, Grewe SRL, Karamolegos Bakery România SA, Dobrogea Grup SA, SC Boromir Ind SRL, Oltina Impex Prod Com SRL, Velrom SRL, Smart Food Solutions SRL, Vel Pitar SA.

Concluzie:

Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:

Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea: Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție; Amestec panificație într-o proporție cuprinsă între 66.7 și 69.4% din compoziție.

Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:

14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie.

4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%.

4% din produse conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%.

Din punct de vedere al tipului de făină:

44% menționează tipul de făină utilizat.

Din punct de vedere al pasteurizării:

16% din produse au menționat că sunt pasteurizate.

Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientelor principale:

66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:

50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:

8% din produse au în compoziție 4 E-uri;

4% din produse au în compoziție 3 E-uri;

14% din produse au în compoziție 2 E-uri;

24% din produse au în compoziție 1 aditiv;

50% din produse nu au în compoziție E-uri.

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:

60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);

48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200);

40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine, toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100 g produs.

Din punct de vedere al cantității de sare si zaharuri:

Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.22g si 7g

2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regăsesc sau nu zaharuri în compoziția lor

Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.1g si 2.3g

2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Sorin Mierlea - președintele InfoCons:

„Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva”