România va avea parte de un șoc termic ce ne va aduce temperaturi extrem de scăzute, chiar și de -20 de grade Celsius în unele zone.
România va traversa un șoc termic cu temperaturi nocturne de până la minus 20 de grade, pe alocuri chiar mai scăzute.
„Sistemul Energetic Naţional este pregătit pentru această perioadă”, informează Ministerul Energiei, într-un comunicat transmis miercuri.
„Miercuri, 10 februarie, s-a organizat şedinţa Comandamentului de Iarnă. Aceasta este coordonată la nivelul Ministerului Energiei de către secretarul de stat, Niculae Havrileţ.
La şedinţă au participat cei mai importanţi actori ai sectorului energetic care menţin în funcţiune Sistemul Energetic Naţional şi asigură furnizarea continuă şi în siguranţă.
Din partea Comandamentului, transmitem că, începând cu ziua de vineri, până pe o durată de şapte-opt zile, România va traversa un şoc termic cu minime nocturne de până la - 20 de grade, pe alocuri chiar mai scăzute.
De asemenea, temperatura diurnă va avea un nivel negativ de până la -8 grade.
Sistemul Energetic este pregătit pentru traversarea acestui şoc termic. Toţi actorii esenţiali care asigură funcţionarea Sistemului Energetic Naţional au precizat că sunt pregătiţi pentru perioada care urmează", se arată în comunicat.
Complexul Energetic Oltenia va „funcţiona normal, iar în cazuri deosebite va fi pus la dispoziţie un grup de producţie de energie electrică de la Turceni”.
Șoc termic în România: temperaturi scăzute începând de joi
Schimbarea meteo începe de joi, 11 februarie. Până duminică avea parte de temperaturi maxime de -4 - -2 grade și minime de aproximativ -15 grade, nopțile devenind geroase.
Meteorologul Roxana Bojariu explică fenomenul care are loc la nivel global. Aerul rece vine de la Polul Nord.
„Ajungem la contraste termice surprinzătoare pe parcursul chiar a câteva ore.
Este vorba despre un efect al circulației aerului de la nivelul Polului Nord, din zona Arctică, în atmosfera joasă și înaltă. S-a perturbat această circulație care menținea aerul rece în Arctica.
Astfel, aerul rece poate pătrunde mai ușor spre sud. Pe măsură ce aerul cald dinspre sud a pătruns în Arctica avem și acolo temperaturi mai mari.
Are efect asupra menținerii gheții la un nivel mult mai scăzut pentru această perioadă a anului.
Sunt perturbații în schimbul de căldură între Arctica și zona tropicală”, a explicat Roxana Bojariu pentru Digi24.