Mulți români se întreabă ce soartă va avea Legea pensiilor, atât de intens criticată de Opoziția care acum se pregătește să ia Puterea.
Până să avem un răspuns la această întrebare, am fost lămuriți cum stă treaba cu a 13-a pensie, cerută de asociațiile de pensionari. La RTV, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că ea nu este prevăzută în noua Lege a pensiilor! Pe de altă parte, ministrul dă asigurări că, de la 1 septembrie 2020, punctul de pensie va crește de la 1265 lei la 1775 lei, ceea ce reprezintă o majorare de 40%!
„Am spus că avem bani pentru toate majorările. Faptele au vorbit. Nu am zis că legea pensiilor e uşor de pus în practică, dar nici nu este o lege la care să renunţăm. De la 1 septembrie, punctul de pensie o să aibă o altă valoare, de 1775 lei”, a declarat Budăi.
În privința anunțului liberalilor, care dau asigurări că nu vor tăia pensiile românilor, ministrul Muncii cere dovezi concrete: „Dacă ei au spus aşa, atunci să-şi asume public. Noi spunem că avem nevoie de creşteri. Nu e uşor de pus în aplicare. Suntem foarte atenţi cu ce se întâmplă în jurul nostru. Vorbesc mereu cu Dăncilă şi Teodorovici. Avem specialişti în partid şi determinare să o facem”.
Pe de altă parte, recent, Theodor Stolojan anunța că mărirea punctului de pensie cu 40%, prevăzută în noua lege votată de social-democrați, nu are acoperire și nu se justifică.
Modificări la Legea pensiilor
În Legea pensiilor s-a stipulat ca toate persoanele cu o vechime de minimum 15 ani în câmpul muncii să primească 45% din slariul minim brut pe țară. La această sumă se adaugă câte 1% pentru fiecare an în plus la vechime!
Această formulă a fost introdusă pentru a remedia o inechitate mai veche, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de vechime între beneficiarii de pensie minimă. În practică se ajunge în situația ca un pensionar care, de exemplu, a lucrat 12 ani să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie.