Treizeci și șase de ani de guvernare socialistă au luat sfârșit în Andaluzia. Partidul Popular (centru-dreapta) și formațiunea Ciudadanos (centru) au ajuns miercuri seara la un acord cu noul partid naționalist Vox pentru formarea guvernului. Prin această alianță, liderul Partidului Popular andaluz, Juan Manuel Moreno, dispune de suficient sprijin pentru a deveni președintele regiunii. „Este o zi istorică pentru Andaluzia”, a scris Moreno pe Twitter.

În această regiune, bastion istoric al Stângii, alegerile din 2 decembrie au adus pentru prima oară în Parlament, după 40 de ani, un partid naționalist. Cu 11% din voturi obținute și 12 locuri din 109, Vox a fost arbitrul eforturilor de formare a guvernului, dat fiind că Popularii și „Cetățenii” nu dețineau împreună decât 47 de locuri în parlament.

„Suntem foarte mulțumiți (…) Astăzi, legile liberticide, imigrația ilegală, corupția au pierdut. Fortăreața Stângii s-a prăbușit”, a declarat secretarul-general al Vox, Javier Ortega.

 

Săptămâna Mare și Corida

Acordul de miercuri seara a fost încheiat după trei reuniuni intense care au avut loc în numai 24 de ore. În cursul primeia dintre ele, care a avut loc marți și a durat cinci ore, Vox prezentase 19 solicitări, considerate „inacceptabile” de către PP, printre care eliminarea din programul de guvernare al Popularilor a unui proiect de „finanțare în mod adecvat a combaterii violențelor săvârșite împotriva femeilor”.

Președintele Vox, Santiago Abascal, a declarat că aceste „legi ale ideologiei de gen nu protejează femeia și incriminează bărbatul ca bărbat”.

Cuvintele lui Abascal au stârnit mânia puternicei mișcări feministe spaniole, astfel că proiectul Popular a fost păstrat în programul de guvernare.

Acordul de miercuri seara, care are 39 de puncte, prevede în schimb combaterea imigrației ilegale, apărarea și promovarea luptelor cu tauri, a vânătorii și a Săptămânii Mari. De asemenea, se prevede eliminarea „oricăror ingerințe ale puterii publice în formarea ideologică a elevilor”.

Președintele Vox, Santiago Abascal, s-a declarat mulțumit de faptul că alegătorii partidului său „vor avea un președinte care a semnat un acord care promite aplicarea unei părți importante din programul Vox”.

 

Ce vrea Vox

Spania (a patra putere economică din UE, după Brexit) a fost, până la alegerile din 2 decembrie, imună la curentul naționalist care se întinde în toată Europa. Succesul electoral al Vox a reprezentat un șoc. Pe fondul unei creșteri importante a intrărilor de imigranți clandestini, tolerată de guvernul socialist de la Madrid, și la un an de la tentativa de secesiune a Cataluniei, 400.000 de andaluzi au votat pentru acest partid care cere intransigență față de imigrația ilegală și interzicerea prin lege a partidelor independentiste. Mai mult, Vox dorește și construirea unui „zid de netrecut” în jurul orașelor Ceuta și Melilla din Africa de Nord, eliminarea ajutorului social pentru avorturi sau a „organismelor feministe radicale subvenționate”

 

Te-ar putea interesa și: