Șoc în Orientul Mijlociu: Eminența cenușie a Iranului, asasinată! Era la butoanele faimosului program nuclear

Șoc în Orientul Mijlociu: Eminența cenușie a Iranului, asasinată! Era la butoanele faimosului program nuclear

Acordul cu marile puteri

În 2015, prestigioasa publicație New York Times l-a comparat cu  J. Robert Oppenheimer, fizicianul care a condus celebrul Manhattan Project în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a lansat primele arme atomice din istorie. Profesor de fizică la bază, despre Fakhrizadeh se crede că a condus Proiectul Amad, un program sub acoperire fondat în 1989, pentru a cerceta potențialul construirii bombei nucleare.

Amad a fost închis în 2003, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA), care a dorit să îl includă pe Fakhrizadeh în investigațiile sale oficiale legate de programul nuclear al Iranului.

Suspiciunile că Iranul folosea acest program pentru a acoperi, de fapt, programul de dezvoltare a bombei nucleare au stimulat Uniunea Europeană, Statele Unite și ONU să impună sancțiuni drastice Iranului, în 2010. În anul 2015, Iranul a încheiat un acord cu 6 mari puteri: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania, care l-au forțat să își limiteze activitățile nucleare pentru a-i putea fi ridicate sacțiunile.

Israelul s-a opus din răsputeri acestui acord, iar președintele Donald Trump l-a abandonat în mai 2018. Totuși, noul președinte ales al SUA, Joe Biden, a promis că va relua relațiile cu Iranul sub auspiciile acordului menționat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Surse: BBC, Times of Israel